eur:
389.92
usd:
363.79
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Másfél száz roma fél és kivándorolna

Az elmúlt hónapok romákat ért támadásai miatt másfélszáz cigány hagyná el Magyarországot. Eközben a mezőkovácsházi polgármester a cigányok megregulázást szorgalmazza. Igazságügyi elmeszakértők szerint a pénteken letartóztatott romagyilkosok szociopata személyiségek.

 Az InfoRádió által megkérdezett igazságügyi elmeszakértő szerint a romagyilkosok valószínűleg agresszív, sikertelen, kiegyensúlyozatlan, szociopata személyiségek. A gyilkosságok motivációja egy régi sérelem lehetett, de az is előfordulhat, hogy kisebbségi érzéseiket akarták kompenzálni egy "nagy tett" elkövetésével. Gaál Katalin pszichiáter úgy véli: az ilyen emberek a védtelenekre támadnak.

Keddi sajtótájékoztatóján Mezőkovácsháza polgármestere a cigányok megregulázását szorgalmazta, miután tűzoltóként szolgáló vejét eszméletlenre verte az egyik - a településvezető szerint egyébként is sok problémát okozó - roma család néhány tagja. Bakos István szerint Magyarországon már tendencia az, hogy a cigányság egy része bűnöző életmódot él, veszélyeztetve ezzel a békét és a nyugalmat.

Az Országos Cigány Önkormányzat szóvivője az InfoRádiónak elmondta: további támadásoktól tartanak, szerintük ugyanis félő, hogy a rendőrök egy nagyobb hálózatnak csak egy részét fogták el múlt pénteken. Ifj. Bogdán János hozzátette: 150 roma kérte az Önkormányzatot, hogy támogassák a kivándorlásukat az országból.

Bogdán János úgy véli: Magyarország elhagyása nem jó megoldása a problémának. Az Országos Cigány Önkormányzat a napokban rendkívüli ülésen tárgyal a kérdésről.

Egyelőre nem keres további gyanúsítottakat a rendőrség a romagyilkosságok-ügyében. A múlt pénteken elfogott négy férfi egyikéről kiderült, hogy korábban szerződéses katonaként szolgált. A gyilkosságokkal 11 hónapig ártatlanul vádolt három személyt elengedték, ők kártérítési pert indítanak.

A rendőrség megalapozottan gyanúsítja a romák elleni támadássorozat elkövetésével a múlt pénteken elfogott férfiakat - állítja Házi István, az ORFK bűnügyi igazgatója.

"A helyszíneken DNS nyomokat azonosítottunk, és a DNS azonossága megállapítható. Olyan fegyverek kerültek elő, amely fegyverarzenál beleillik azokba a helyszínen talált kaliberekbe, szortimentekbe, amelyek a bűncselekmények elkövetéséhez használtak. Tehát ezek a bűncselekmény gyanúját megalapozták" - mondta Házi István.

Petőfi Attila, a Nemzeti Nyomozó Iroda vezetője kedden azt is elmondta, hogy a titkosszolgálat már egy hete figyelte az elkövetőket, és hogy nem volt véletlen, hogy épp a péntekre virradó hajnalban fogták el őket: "Együtt, egyszerre akkor volt jelen a gyanúsítottak és barátaik köre, és biztonsággal, harmadik személyek, valamint a rendőrök veszélyeztetése nélkül itt és akkor lehetett megcsinálni az akciót. 28-42 év közötti, cukrász, katona, hangtechnikus foglalkozású és végzettségű emberekről van szó, akik ezen a szórakozóhelyen dolgoztak technikusként, portásként és jegyszedőként, vagy ide bejáratos személyek."

A négy gyanúsított debreceni, vagy Debrecen-környéki lakos, közülük hárman már tettek vallomást, egyikük pedig megtagadta ezt. A Nemzeti Nyomozó Iroda vezetője elmondta: egyelőre nem keresnek új gyanúsítottakat, de nem zárta ki, hogy lesznek. Petőfi Attila megerősítette, hogy az egyik gyanúsított, Cs. István rokoni kapcsolatban áll az egyik aktív rendőrrel.

Cs. István tavaly márciusig a debreceni Bocskai István Lövészdandár szerződéses katonája volt, és Koszovóban szolgált békefenntartóként. Vagyis az átlag katonánál gyakoribb és alaposabb pszichológiai vizsgálatokon esett át - tudta meg az InfoRádó. Az ilyen alakulatokban szolgálók lelkiállapotát fél évvel hazatérésük után is ellenőrzik. Így tehát elképzelhető, hogy Cs. István még kapcsolatban állt a honvédség pszichológusaival, amikor elkezdte szervezni az akciókat és Csontdaráló néven internetes portálokon a cigányok kiirtására buzdított. Ráadásul a férfit környezete kamaszkora óta cigánygyűlölőnek tartja.

A múlt pénteki rendőrségi akcióval bebizonyosodott az is, hogy nem az a három férfi követte el a tavaly nyári tarnabodi fegyveres és Molotov-koktélos támadást, akiket csaknem 11 hónapja előzetes letartóztatásba helyeztek emiatt. Õket hétfőn szabadon engedték. A 3 férfi 10-10 millió forintos nem vagyoni kártérítés iránti keresetet nyújtott be, emellett bocsánatkérést is várnak a hatóságok részéről.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa, Herczeg Zsolt, Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×