eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Fokozott rendőri ellenőrzésekre kell számítani

Fokozott ellenőrzésekre számíthatnak a fővárosiak szombaton a bejelentett, majd később betiltott rendezvények miatt. Tafferner Éva, a BRFK szóvivője elmondta, a rendőrség két további rendezvény megtartását is megtiltotta, a gyülekezési törvényre hivatkozva

Fokozott ellenőrzésekre számíthatnak a fővárosiak szombaton a bejelentett, majd később betiltott rendezvények miatt - mondta a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője. Tafferner Éva kifejtette: igazoltatások, gépkocsi- és ruházatátvizsgálások várhatók egész nap.

A szóvivő kiemelte: két szombati rendezvény, közte a Nemzeti Munkáspárt Tabánba bejelentett rendezvényének megtartását is megtiltotta a BRFK. A rendőrség a héten már megtiltott tíz, "Béke mártírja" emlékmenet elnevezéssel bejelentett neonáci rendezvény megtartását.

Szombatra további három rendezvény megtartására érkezett bejelentés a rendőrséghez, egy magánszemély az 56-osok terén, egy másik magánszemély a Venyige utcában, a Nemzeti Munkáspárt pedig a Tabánban kívánt demonstrálni.

A rendőrség a törvényes határidőn belül elbírálta a bejelentéseket, és a gyülekezési jogról szóló törvényben kapott felhatalmazás alapján megtiltotta a Venyige utcába illetve a Tabánba bejelentett rendezvény megtartását. A rendőrség elbírálta az 56-osok terére bejelentett rendezvényt is, de erről előbb a bejelentőt tájékoztatja, így annak tartalma egyelőre nem ismert.

A rendőrség felhívta a figyelmet, hogy a gyülekezési jog gyakorlása nem valósíthat meg bűncselekményt vagy bűncselekmény elkövetésére felhívást, valamint nem járhat mások jogainak és szabadságának sérelmével.

Szombatra "Béke mártírja" emlékmenet elnevezéssel tíz, magánszemély általi bejelentés érkezett a BRFK-hoz, ezen rendezvények megtartását a rendőrség a gyülekezési törvény alapján megtiltotta. Az emlékmenetet a náci Rudolf Hess halálának évfordulója alkalmából az NS Front elnevezésű magyar nemzetiszocialista tömörülés szervezte.

Miután a rendőrség megtiltotta a rendezvényeket, a Győrben alakult Nemzeti Munkáspárt akart a Tabánban rendezvényt tartani, ahol ugyanazok szólaltak volna fel, akik a Rudolf Hess emlékére meghirdetett és betiltott rendezvényen szerepeltek volna.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×