eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Barokk esküvő Győrött

Háromnapos barokk esküvői ceremónia kezdődött pénteken a barokk épületeiről és képzőművészeti értékeiről ismert Győr városában; ebből az alkalomból a helyi éttermek kedvezményt adnak a barokk ruhát viselő vendégeknek.

Az eseménysorozattal a XVIII. századi tradíciókat kívánja feleleveníteni a szervező Zichy-palota - mondta Keglovich Ferencné igazgató.

Idén egy királyhelmeci (Szlovákia) fiatal pár vállalta szüleivel együtt az egyszerűnek nem mondható szertartáson való részvételt.

Csaknem 200, barokk öltözetet viselő esküvői vendég vonul végig a belvároson, a sokadalom főszereplőit hintók és bábolnai ötösfogat szállítja az esküvő színhelyére, a Rába-folyóra épített vízi színpadra. Zászlóforgatók, táncosok, zenészek, mozdulatművészek teszik hangulatossá a barokk belváros utcáit, sőt a Bécsi kapu tér egyik házának erkélyéről toronyzene szórakoztatja a nagyérdeműt.

A barokk menyasszonynak adott péntek esti szerenád után szombaton Katalin cárnő mulatsága címmel táncosok mutatják be a reneszánsztól a barokkon át a reformkorig terjedő időszak karakteres táncait korabeli ruhákban Közép-Európa egyik legszebb barokk terén, a Széchenyi téren. Az udvari táncok mellett megjelennek a vonulós táncok, köztük a gyimesi kettős, továbbá a szerelmes páros, a küzdő karakterű táncok és a verbunk legszebb változatai.

A szombati Haydn-emlékesten a Capella Savaria szólaltatja meg a zeneszerző műveit az egyetemi hangversenyteremben, s ezzel emlékezik meg Joseph Haydn halálának 200. évfordulójáról.

Vasárnap A patikus című Haydn vígoperát láthatják az érdeklődők a Széchenyi téren, a Bécsi kapu téren pedig megelevenedik Moliere: Dandin György, avagy a megcsúfolt férj című vígjátéka. Ezt követően kerül sor a barokk esküvőre, amelyet vízi felvonulás zár a Rába-folyón.

Keglovich Ferencné elmondta: a barokk ruhába öltözöttek a hétvégén 20 százalékos kedvezményt kapnak a győri vendéglőkben. A városi összefogást jelzi az is, hogy a Belvárosi Utcák Alapítvány egyes kirakatokban saját készítésű zászlóit, valamint a barokk kort idéző dekorációkat helyez el, hogy ezzel emelje a barokk esküvő hangulatát Győrött.

Címlapról ajánljuk
Markus Söder: itt a vége, pénzügyileg és kulturálisan is túlterheli Németországot a migráció

Markus Söder: itt a vége, pénzügyileg és kulturálisan is túlterheli Németországot a migráció

Egyes tantermekben már alig beszélnek németül, az emberek nem érzik igazán otthon magukat azokban a városrészekben, ahol élnek – figyelmeztetett a bajor CSU elnöke abban az interjúban, amelyet pártja kongresszusa előtt adott. Markus Söder szerint a migráció túl nagy terhet jelent Németország számára.

"Visszataláltunk az útra, amelyen korábban sikeresek voltunk" - így értékelték a főszereplők a holland meccset

Értékelte a magyar-holland labdaraúgó-NL-mérkőzés 1-1-es eredménnyel zárult történéseit számos főszereplő; a magyar gólszerző, a csapatkapitány és a kapus is. Marco Rossi szövetségi kapitány ezúttal is foglalkozott a kritikusaival, de szerinte játékosai emelt fővel jöhettek le a pályáról, persze a bosnyákok ellen hétfőn támadásban "több kell" majd.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Új területen hódít a fintech-forradalom: újabb iparágat alakít át a technológiai boom

Új területen hódít a fintech-forradalom: újabb iparágat alakít át a technológiai boom

A technológiai innováció gyors üteme világszerte átalakítja az iparágakat, és ez alól a szórakoztatóipar sem kivétel. A média, a kultúra és azon belül a klasszikus zene is kezdi integrálni a fintech innovációkat, a blokchain technológiát és a kriptovalutákat. Ezek a digitális eszközök új módokat kínálnak a folyamatok menedzselésére, a bevételi források felszabadítására, és átformálják a művészek és a közönség közötti interakciót. A jogdíjelosztás javításától kezdve a decentralizált tartalomplatformok létrehozásáig a fintech jelentős változások előtt nyitja meg az utat ezekben a hagyományosan analóg iparágakban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×