eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Demszky Gábor elégedett

Demszky Gábor főpolgármester a békés budapestiek nevében megelégedéssel fogadta, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság nem engedélyezte a szombatra tervezett, Rudolf Hess "háborús bűnösre emlékező náci felvonulást".

A főpolgármester erről Tóth Gábor Budapest rendőrfőkapitányának írt nyílt levelében írt. Ebben Demszky Gábor tájékoztatást kért a főkapitánytól, hogy a rendőrség értesülései szerint várhatóak-e nem engedélyezett "fasiszta demonstrációk" a hét végén Budapesten, és ha igen, milyen eszközökkel készülnek ezek megakadályozására, a közrend védelmére.

A főpolgármester úgy fogalmazott: a rendőrség sajtóban megjelent indoklása - amely szerint a közlekedés akadályozása miatt nem engedélyezik a rendezvényt - nem szerencsés. Mint írta: nem elegendő ez az indoklás ahhoz, hogy igazolja: "a demokratikus állam nevében fellépő rendőrségnek joga és kötelessége betiltani a nyílt náci szervezkedést Budapest utcáin".

Álláspontja szerint ezzel azt üzenik a magyar és külföldi szélsőségeseknek, hogy az állam gyenge, és a demokráciát védő törvények kijátszhatók. Hozzátette: szerinte a magyar és nemzetközi jog elég érvet ad ahhoz, hogy egy "nyíltan fasiszta rendezvényt annak lényege, azaz fasiszta mivolta miatt ne engedélyezzenek".

Emiatt Demszky Gábor azt is kérte Tóth Gábortól, hogy tájékoztassa őt a BRFK jogértelmezéséről a felvonulás betiltása kapcsán, egyúttal "minden segítséget" felajánlott a rendőrségnek.

A főpolgármester levelében kitért arra is: meggyőződése, hogy egy Hitler helyettesére emlékező felvonulás előre tudhatóan csakis fasiszta rendezvény lehet, ezt pedig egyértelműen tiltják azok a nemzetközi szerződések, amelyeket Magyarország is elfogadott.

A rendőrség csütörtökön tájékoztatott arról, hogy megtiltotta a tizedik, a szombatra tervezett "Béke mártírja" emlékmenet ügyében bejelentett rendezvény megtartását is. Az emlékmenetet sajtóhírek szerint Rudolf Hess halálának évfordulója alkalmából az NS Front elnevezésű magyar nemzetiszocialista tömörülés szervezte.

A rendőrség korábban már megtiltotta kilenc hasonló témájú rendezvény megtartását, most a tizedik bejelentést is elutasította, a többihez hasonlóan "a gyülekezési jogról szóló törvényben kapott felhatalmazás alapján".

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×