eur:
388.49
usd:
360.79
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Lehetetlen az önkormányzatokon spórolni

Húsz roma férfi állt munkába az elmúlt hetekben Ózdon, akiket a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke alkalmasnak tartott a telepgondnoki feladatok ellátására. Elsősorban a rendfenntartás a feladatuk - írja a Népszabadság.

A Magyar Nemzet arról számol be, hogy lehetetlen 120 milliárd forintot megspórolni az önkormányzatok működésén. Legalábbis így reagáltak Bajnai Gordon kormányfő elképzeléseire a lap által megkeresett bal- és jobboldali polgármesterek. Ez az a 120 milliárd, ami Bajnai Gordon miniszterelnök szerint egyebek mellett kőbe van vésve, az MSZP frakció viszont ezt nem így látja.

A szocialisták csak a 3,8%-os államháztartási hiánycélt tekintik szentnek. A megkérdezett önkormányzati vezetők közül volt, aki 40-50, más 20 milliárd forintos elvonást sem tart reálisnak.

Az Index arról számol be, hogy a BKV nemrég elvégzett belső vizsgálata szerint tavalyelőtt 2,6 milliárd, 2008-ban 600 millió forintot fizettek ki "munkaviszony-megszüntetések" miatt, Kocsis István 2008 őszi munkába állása után a mai napig pedig 168 millió forintot.

Az Index megszerezte a teljes listát. Ezen olvasható, hogy Tölgyesi Vilmos műszaki igazgató 29,5 millió forintot, Menyhért László közlekedési vezérigazgató helyettes 20,2 milliót, Regőczi Miklós kommunikációs vezérigazgató-helyettes pedig 34,4 millió forint végkielégítést kapott.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy egyáltalán nem tisztázott, mi alapján kell megállapítaniuk a munkáltatóknak jövőre a béreket. Eredetileg a minimálbér helyett az Állami Foglalkoztatási Szolgálat listája lett volna a mankó, a kihirdetett törvényben azonban ez már nem szerepel.

Az elfogadott adótörvények szerint jövőre nem a minimálbér alapján kell megállapítani az alkalmazottak és főállású vállalkozók bérezését, jövedelmét, hanem egy úgynevezett tevékenységre jellemző kereset szerint kell meghatározni a havi kifizetést. Arra azonban semmilyen támpontot nem nyújt a jogszabály, hogyan is kell megállapítani ezt a bizonyos tevékenységre jellemző keresetet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×