eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Idén nem emelkedik a tankönyvek ára?

Várhatóan nem emelkedik a tankönyvek ára a most induló tanévben - közölte Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára. Hozzátette: a következő tanévben 3,4 milliárd forintot oszt szét az oktatási intézmények között az állam az esélyegyenlőség segítéséért.

Nem változtatott a tankönyvekre vonatkozó árkorláton a oktatási tárca vezetője - mondta Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón.

"A miniszter a tankönyves vállalkozók szövetségével egyeztetve úgynevezett árkorlátot tesz közzé a tankönyvek esetében. Ez a korlát idén nem emelkedett, minden általunk megszerzett információ szerint nem várható ebben az évben tankönyvár változás, tankönyvár emelkedés" - jelentette ki.

Az iskolák 3475-féle tankönyvből rendelhetnek, a kormány összesen csaknem hétmilliárd forinttal támogatja az ingyenes, illetve kedvezményes tankönyvellátást, a kiadványok felét így gyakorlatilag az állam fizeti ki.

A költségvetés a tanulók tankönyvellátáshoz általános támogatásként ezer forint hozzájárulást biztosít, a tanulók ingyenes tankönyvellátásához pedig tízezer forintot.

A korábbi felmérések alapján egyébként ingyenes tankönyvellátásra mintegy 600 ezer gyermek jogosult.

Az oktatási tárca háttéranyaga szerint iskolakezdési támogatást azon gyermekek szülei kaphatnak, akik családi pótlékra is jogosultak, és az adott év szeptemberében általános vagy középiskolába jár a gyermekük.

Több az adható munkáltatói juttatás

A jogszabály alapján a tavalyihoz képest nőtt az iskolás gyermekeket nevelő családok számára nyújtható munkáltatói juttatás maximális összege: 2009-ban akár a minimálbér harminc százalékáig terjedő, azaz évi 21.450 forint összegű is lehet az adó- és járulékmentes iskolakezdési támogatás. Mivel ez a támogatás mindkét szülőnek adható, optimális esetben a támogatás értéke elérheti a gyermekenként 42.900 forintot.

Az iskolakezdési támogatás egyszeri juttatás, ami a tanévkezdést megelőző és követő 60 napban, vagyis idén július 1. és október 31. között érvényesíthető tankönyv, taneszköz és ruházat vásárlásakor.

Az államtitkár arról is beszámolt, hogy az oktatási és kulturális miniszter jóváhagyta a 2009. évi, az esélyegyenlőséget segítő intézményeket érő támogatásokat.

"Összességében 3,4 milliárd forintot osztottunk szét a képesség-kibontakoztatásban, integrációs felkészítésben, illetve az ezeket megalapozó óvodai fejlesztő programokban résztvevő intézmények számára, illetve január 1-től az ezekben az intézményekben dolgozó pedagógusok bérpótlékot kapnak, számukra ezen bérpótlék fedezetének biztosítására" - fogalmazott.

Az óvodai fejlesztő programban 676 tagintézmény, a képesség-kibontakoztató, integrációs felkészítésben 977 tagintézmény vesz részt, összesen 76.612 célzott támogatásban részesülő gyermekkel, tanulóval. A pedagógusok kiegészítő illetményében, a programban résztvevő óvodák, iskolák összesen 14.636 pedagógusa részesül. Ez azt jelenti, hogy a pedagógusok átlagosan havonta bruttó 25 ezer forintos plusz juttatást kapnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×