eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

"Drámai és tarthatatlan a tb-alapok helyzete"

Mikola István szerint nyilvánvalóvá vált, hogy drámai és tarthatatlan a társadalombiztosítási alapok helyzete. A Fidesz egészségügyi szakpolitikusa ezt azt követően mondta, hogy a Világgazdaság hétfői számában azt írta: a tb-alapok 134 milliárd forintos deficitet halmoztak fel augusztus elejére a tervezett 5,2 milliárdos hiánnyal szemben.

Az Orbán-kormány egészségügyi minisztere szerint a tb-alapok bevételcsökkenése egyértelműen a jelenlegi gazdasági helyzetből fakad: aki munkanélküli, az nem tud járulékot fizetni, akinek pedig csökken a reálkeresete, annak a jövedelemarányos járulék formájában befizetett pénze is kevesebb.

Mikola István azt mondta: az egészségügyi intézmények menedzsmentjei bajban vannak, és mivel nem akarnak a fedezet nélküli kiadások, a hűtlen kezelések kategóriájába csúszni, olyan megoldásokhoz folyamodnak, amelyek az ellátás szempontjából nem jók.

"Kezdünk nem hinni abban, hogy az állam, a kormány az alkotmányos garancia keretében oda fogja adni a tb-alapokból hiányzó pénzt a nyugdíjbiztosításnak, illetve az egészségbiztosításnak és az utóbbin keresztül az intézményeknek. Ez egy fenyegető veszélyhelyzet" - fogalmazott.

A fideszes politikus szerint a kormányzatnak tárgyalásokat kell kezdenie a jelenlegi helyzet tennivalóiról az egészségügyi ellátórendszer szereplőivel. Mikola István ezek között említette az intézményrendszer képviselőit, a szakmai szervezeteket, a kamarákat, a betegszervezeteket, valamint a parlamenti pártok szakpolitikusait.

Hangsúlyozta, hogy ennek van egy működő fóruma, a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal, amelynek az említett szervezetek a tagjai, azonban - mint fogalmazott - többen, így a kormánypártok is bojkottálják a részvételt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×