eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Az államfő tájékoztatást kér a kormányfőtől az újabb roma gyilkosság ügyében

Munkatalálkozón kér tájékoztatást a köztársasági elnök a kormányfőtől arról, hogyan áll a nyomozás a kislétai gyilkosság ügyében - mondta Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője.

A munkatalálkozó a közeli napokban lesz. Hozzátette: Sólyom László azt kérte Bajnai Gordon miniszterelnöktől, hogy első napirendi pontként tájékoztassa a nyomozás állásáról, és arról, hogy milyen intézkedéseket hoztak az elkövető vagy elkövetők elfogása érdekében.

A Szabolcs megyei Kislétán hétfő hajnalban támadtak rá fegyverrel ismeretlenek saját otthonukban anyára és lányára. A 45 éves édesanya a helyszínen meghalt, 13 éves lánya súlyos, lőtt sérülésekkel került kórházba. A Nemzeti Nyomozóiroda az újabb támadással együtt már nyolc bűncselekmény ügyében nyomoz.

Kumin Ferenc emlékeztetett arra: a február végén történt tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság és gyújtogatás után az államfő megbeszélésre hívta hivatalába Draskovics Tibor igazságügyi minisztert, Bencze József országos rendőrfőkapitányt valamint külön találkozóra Belovics Ervint, a legfőbb ügyész büntetőjogi helyettesét.

A találkozó után az elnöki hivatal a közleményében azt írta: "Sólyom László valamennyi tárgyalópartnerének jelezte: fontosnak tartja, hogy a cigányok elleni támadások esetén a közvélemény minél hamarabb megismerhesse a bűncselekmények indítékait".

Még ugyanazon a héten a köztársasági elnök a Népszabadság című napilapnak adott interjújában úgy fogalmazott: a cigányság beilleszkedése az ország jövőjének egyik legfontosabb kérdése.

Sólyom László szerint tény, hogy a cigányok zöme a rendszerváltás vesztese lett. "Kérdés, hogy ráadásul a válság vesztese is lesz-e azzal, hogy rájuk hárul annak minden súlyos társadalmi feszültsége" - tette hozzá az interjúban.

Bajnai Gordon miniszterelnök a szerdai kormányülés utánra rendelte magához a rendőri vezetést a kislétai gyilkosság miatt. Az országos rendőrfőkapitány ugyancsak szerdára hívta találkozóra a roma jogvédő és civil szervezeti, valamint kisebbségi önkormányzati képviselőket a romák elleni támadássorozattal kapcsolatban. Az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnöke pedig csütörtökre hirdette meg a testület tanácskozását, amelyen "meghallgatják az igazságügyi és rendészeti minisztert a kislétai emberölés, illetőleg az ezt megelőző, hasonló bűncselekmény-sorozat tárgyában".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×