eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Tölgyessy: Az MSZP túl sokat tett fel egyetlen lapra

Alig kellett új személyeket előhozni, nem kellett újítani - mondja Tölgyessy Péter alkotmányjogász a magyar pártpolitikai szerkezetről, viszont a felállás a baloldal összeomlásával és a Jobbik előretörésével szerinte változhat. Az alkotmányjogász szerint új belépő a rendszerváltás óta nem volt a magyar pártrendszerben - a pártszerkezet lényegében mozgathatatlan volt. Az állóháború jellemzi meglátása szerint a politikát.

Ami az MSZP-t illeti, Tölgyessy Péter úgy látja: a szocialisták élénk pártot alkottak, de a pártszerkezet és szavazóközönség mozdulatlan volt. Ekképp klasszikus utódpártként látja az MSZP-t. Horn Gyula pártelnökségének végét mérföldkőnek tartja, hiszen utána kívülről hoztak első embert, és Gyurcsány Ferenctől kezdődően - meglátása szerint - mintha megfeledkeztek volna az MSZP szavazóbázisáról, a kisemberekről.

Az MSZP buktatóját részben abban látja, hogy túl sokat tett fel egyetlen lapra, mégpedig arra, hogy Orbán Viktor személye ellen politizál. A szocialista párt viszont most felsorakozott a kormány mögé, régi és új vezetőik kiegyeztek egymással. A szocialisták rákfenéjét abban vizionálja, hogy elszaladhat a történelem felettük. "A legfiatalabb közönség már elkerülte őket, az idő nem az MSZP-nek dolgozik. A végső halált egy pártnak sosem az ellenfele hozza, hanem saját maga" - mondja.

A szocialisták támogatása mindenesetre mélyponton van, ám ez szerinte nem igazán tükrözi a valóságot. "A Fideszre nagyon nehezen szavaz át a szocialista szavazó. Ha a parlamenti választásokon magasabb lesz a részvétel, akkor (esetleg az MDF-fel) elérhetik az egyharmadot, bár erre kicsi az esély" - teszi hozzá Tölgyessy Péter.

Az SZDSZ-t illetően úgy véli, a párt önpusztításba kezdett. Jelenlegi pártelnökük, mint mondja, "jóhiszemű lehet, jót akar". A régiek viszont a felelősség-elhárítással foglalkoznak. Tölgyessy felrója a (baloldali) sajtónak, hogy a legelemibb kérdéseket nem teszi fel, például azt, hogy hogyan került oda Kóka János, és miként lett ő gazdasági miniszter.

Az MDF: keretei Tölgyessy Péter szerint még épségben vannak, s talán még az SZDSZ régi szavazóit átveheti - jóllehet Dávid Ibolya presztízse csökken.

A politika következésképp megkívánna egy új, jelentős politikai szereplőt, ám ennek - meglátása szerint - szerények a lehetőségei.

Óriási a várakozás

A Fidesszel szemben viszont óriási a várakozás. "Szabályosan érezni, hogy sokak szerint Orbán Viktor egyszerre javítani tudna a helyzeten. A szóvivőjük nap mint nap azt sugallja, hogy létezik könnyebb út. Ez nem valószínű. Ám a Fidesz frissessége már nem a régi. Az előttük álló feladat sokkal nehezebb, mint 1998-ban." - fogalmazott az alkotmányjogász. A legnagyobb ellenzéki párt gazdasági programjáról azt mondja: "Nincs az a hitelező, amely a Fidesz fedezet nélküli adócsökkentését támogatná."

Orbán Viktor politikájáról úgy látja, "vélhetőleg más frontokat fog nyitni, például megpróbálja az MSZP-t felelősként bemutatni". Véleménye szerint a Fidesznek azért néznek el sokan sok mindent, mert úgy gondolják, a szocialisták ennél rosszabbak. E logika alapján a szocialisták közrejátszanak abban, hogy a Fidesz így megerősödött. Hozzáfűzte: "Elemi érdeke az országnak, hogy a Fidesz sikerrel járjon, de egy kudarc lehetősége is benne van a pakliban."

A Jobbikról úgy gondolja, vélhetőleg kisebb lesz a sikere a parlamenti választásokon, mint az EP-voksoláson. Programjáról az alkotmányjogász úgy látja, nem egyszerűen radikális pártról van szó, a megoldásai sokszor megvalósíthatatlanok. Hangsúlyozza: a Jobbik testvér nélküli párt, az EP-ben sem talált frakciót.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×