eur:
393.77
usd:
365.51
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

C-17: ma adják át az első katonai szállítógépet Pápán

Ma mutatják be a Stratégiai Légiszállítási flotta első C-17-es repülőgépét Pápán, a program bázisául szolgáló katonai repülőtéren. A nehéz szállítógépekkel - 12 ország együttműködésében - katonákat, harcjárműveket és humanitárius segélyeket is szállítanak elsősorban távoli országokba, akár háborús körülmények között is. A programról és az amerikai gyártmányú repülőgépekről Szekeres Imre honvédelmi miniszter nyilatkozott vasárnap az MTI-nek.

Szekeres Imre elmondta: a NATO úgynevezett Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) nevű programja keretében három, amerikai gyártmányú, C-17 Globemaster típusú repülőgép fog állomásozni Pápán.

A SAC-program a NATO-tól függetlenül működik; 10 NATO-tagállam (Egyesült Államok, Bulgária, Észtország, Magyarország, Litvánia, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Románia és Szlovénia), valamint a békepartnerségi programhoz csatlakozott 2 másik ország (Svédország és Finnország) együttműködésével jött létre.

A programban részt vevő országok a felhasználandó repülési idő arányában szállnak be a beruházásba és a működtetésbe. Magyarország 2 százalékkal, másfél milliárd forinttal szállt be a beruházásba, az országra eső évi működtetési költség várhatóan egymilliárd forint lesz - részletezte.

A tárcavezető elmondta: a C-17-eseket Magyarország az afganisztáni, a sínai-félszigeti és a ciprusi küldetésekhez fogja használni. Ha ezt Magyarország bérlettel oldaná meg, tizennégyszer többe kerülne.

A miniszter szerint: "az, hogy Magyarország adhat otthont a SAC programnak, azt bizonyítja, hogy komoly stratégiai partnerként tekintenek rá. Ez pedig jelentősen emeli az ország nemzetközi tekintélyét".

Szekeres Imre kiemelte, hogy Magyarország gazdasági szempontból is profitál abból, hogy a pápai reptér adhat otthont a C-17 légiflottának: például a beruházásnak köszönhetően 300 új állás jöhet létre a térségben.

A miniszter elmondta, hogy a program részeként - részben NATO forrásból - mintegy 9 milliárd forintból modernizálták a pápai katonai repülőteret, építettek egy új hangárt, felújították a guruló utakat, különböző speciális területeket alakítottak ki, korszerűsítették a repülőtér világítási rendszerét, illetve elkészült egy modern üzemanyag lefejtő-tároló rendszer is.

A további lehetőségekről szólva a honvédelmi tárca vezetője megemlítette: tárgyalásokba kezdett a magyar és a kanadai kormány arról, hogy a jövőben a kanadai hadsereg négy C-17-es szállító repülőgépe is használhassa a pápai repülőgépbázist; a megállapodás után a Boeing - a C-17-esek gyártója - szerelőüzemet nyithat Magyarországon.

A miniszter az MTI-nek elmondta, hogy a tervek szerint már 2011-től használhatnák a kanadaiak a pápai bázist, és további egy-két éven belül megnyílhat a Boeing szerelőüzeme is.

Az amerikai repülőgépgyártónak azért érné meg Magyarországra települni, mert a kanadaiak négy gépével együtt összesen hét C-17 Globemaster III típusú nehézszállító repülőgép használná a pápai bázist - fűzte hozzá a miniszter.

A C-17-es 53 méter hosszú, 265 tonnás, négy hajtóműves gép. A 26,8 méter hosszú, 5,4 méter széles és 3,7 méter magas rakterében 74 tonnányi terhet képes egy ilyen repülőgép a magasba emelni. A gépeket egy nemzetközi csapat, a Nehéz Légiszállítási Ezred (HAW) kezeli majd; az ezred tervezett létszáma 131 fő.

A világon jelenleg összesen 203 darab C-17-es repülőgép áll szolgálatban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×