eur:
395.5
usd:
366.67
bux:
65553.67
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A Fidesz nemet mond Bajnai felvetésére - a nap hírei

Levélben ajánlott együttműködést a miniszterelnök a parlamenti pártoknak; a Fidesz szerint az országot most irányító politikusoknak vissza kell adniuk az embereknek a jövőről szóló döntés lehetőségét. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara sem támogatja a VI. kerületi szórakozóhelyek nyitvatartásáról szóló rendeletet. Súlyosan megsérült Felipe Massa, a Ferrari brazil pilótája a Forma-1-es Magyar Nagydíj időmérő edzésén. A nap legfontosabb hírei július 25-én.

Levélben ajánlott együttműködést a miniszterelnök a parlamenti pártoknak. A dokumentumot a 4 országgyűlési frakció vezetőjének és az MDF elnökének juttatta el Bajnai Gordon. A kormányfő levelében arra kérte a pártvezetőket, hogy felelős hozzáállással segítsék az ország megerősítését, a versenyképesség javítását és a tartós növekedés megalapozását szolgáló intézkedéseket. Bajnai Gordon hangsúlyozta: személyesen is kész egyeztetni minden olyan felelős és reális javaslatról, amely ezeket a célokat szolgálja. A miniszterelnök hangsúlyozta: Magyarország alapvető érdeke, hogy kitartson a már meghozott intézkedések mellett és folytassa a nemzetközi döntéshozók által is elismert utat. A Fidesz közölte: új választások kiírását várja a miniszterelnöktől és az MSZP-től. Szijjártó Péter az ellenzéki párt elnöki stábjának vezetője azt mondta: az országot most irányító politikusoknak vissza kell adniuk az embereknek a jövőről szóló döntés lehetőségét.

Kettős korszakváltásban bízik Magyarországon a Fidesz elnöke. Orbán Viktor a Magyar Nemzetben megjelent írásában hangsúlyozta: a neoliberalizmus lezárása mellett véget érhet az elmúlt 20 év átmeneti időszaka is. A volt kormányfő továbbra is a jobboldal európai térnyerésére és egyben egy új magyar jobboldali korszak megteremtésének lehetőségére hívta fel a figyelmet. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: a pártokra épülő demokráciákban ritka pillanat érkezett el, mert jelenleg a jobboldal egyedül maradt a küzdőtéren. A Fidesz elnöke a következő időszak legfontosabb feladatai között említette a munka és a család becsületének, valamint a politikai felelősségnek helyreállítását és a közrend megteremtését.

Súlyosan megsérült Felipe Massa, a Ferrari brazil pilótája a Forma-1-es Magyar Nagydíj időmérő edzésén. A versenyzőt a budapesti Honvéd Kórházban koponyasérüléssel megoperálták; az intézmény tájékoztatása szerint állapota súlyos, de stabil. Felipe Massát egy, az előtte haladó Rubens Barrichello autójáról leszakadt alkatrész találta el, ezután pedig nekiütközött a gumifalnak.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara sem támogatja a VI. kerületi szórakozóhelyek nyitvatartásáról szóló rendeletet. A köztestület közleménye szerint az új szabályozásról előzetesen nem egyeztetettek a kerületi illetékesek a szakmai szervezettel. Péntek este mintegy 300-an tüntettek a Jókai téren a terézvárosi intézkedés ellen. A VI. kerület önkormányzata június 25-én döntött arról, hogy a lakóházban üzemelő vendéglátó helyeknek este 10-kor be kell zárniuk, és még a lakók kétharmadának jóváhagyása esetén is csak hajnal 1-ig lehetnek nyitva. A rendelkezés ellen a szórakozó helyek tulajdonosai, a Főpolgármesteri Kabinet és több civil csoport is tiltakozott.

Műszaki szakértőt rendelt ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság az Újpesti Aquaworld élményfürdőben csütörtökön történt tragédia kivizsgálására. Pap Judit, a BRFK sajtóügyeletese elmondta: ellenőrzik a medence állapotát, és azt is, hogy AZT milyen feltétellel használhatták a látogatók. Korábban az élményfürdő értékesítési és marketing igazgatója azt mondta: a jövő hét elején zárul le a belső és a műszaki vizsgálat a tragédia körülményeiről. Csütörtökön egy 9 éves kisfiú meghalt, amikor beesett az Aquaworld egyik medencéjének vízelvezető csatornájába. A rendőrség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Olaszország déli részén számos helyen ég az erdő; Szardínián két ember meghalt a tűzben. A hatóságok tájékoztatása szerint az egyebek mellett Szicílián és Calabriában, valamint Campaniában pusztító lángok egyelőre nem veszélyeztetnek lakott területet, az oltásban mintegy 1500 tűzoltó és önkéntes vesz részt, munkájukat 8 speciális repülőgép és 11 helikpoter is segíti. Azt egyelőre vizsgálják, hogy a lángokat gyújtogatás, vagy a forró időjárás idézte elő. Közben Spanyolországban még mindig két helyen van erdőtűz. Ezen a héten 6 ember halt meg a tűz miatt és legalább 15 ezer hektárnyi erdő, illetve termés égett le Spanyolországban. Az oltást nehezíti, hogy az Ibériai félsziget nagy részén 40 fok közelében van a hőmérséklet.

Jövő szombatra teszik át az eredetileg erre a hétvégére tervezett Balaton-átúszás időpontját. A szervezőbizottság a várható kedvezőtlen időjárással indokolta a döntést. Az előrejelzések szerint napos, kiránduló idő várható vasárnap, de a Balaton térségében a hajnali és a délelőtti órákban is élénk széllökések lesznek és a víz hőmérséklete 21-23 fokra hűl le.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×