eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A Fidesz nem ért egyet a nagykövetségek számának csökkentésével

Kevesebb mint 80-ra csökkentené a nagykövetségek számát a Külügyminisztérium; a Fidesz ellenzi az elképzelést. A korábban jelzett 3 és fél százalék helyett 6,7 százalékos GDP-csökkenésre számít az idén a jegybank. Budapesten végleges helyére került a Füvészkertben az ausztráliai sárkányfenyő. A nap hírösszefoglalója.

A Külügyminisztérium tervei szerint kevesebb mint nyolcvan országban maradna nagykövetsége Magyarországnak. A tárca vezetője azt mondta: a diplomáciai hálózat karcsúsításától évi kétmilliárd forintos megtakarítást remélnek. Balázs Péter közölte: a konzulátusok közül 10-12 maradna, a nemzetközi szervezetek mellett pedig a tervek szerint hét magyar képviselet működne. A külügyminiszter azt mondta: a külszolgálati dolgozók fizetését 5 és fél százalékkal akarják csökkenteni, és a takarékossági csomag részeként a külföldi ingatlanok egy részét is értékesítenék, amiből 8-10 milliárd forintos egyszeri bevételt remélnek. A Fidesz szerint nincs szükség diplomáciai képviseletek bezárására. Németh Zsolt, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője azt mondta: a külképviseleti rendszer segíthet a gazdasági válság megoldásában, emellett a tervezett intézkedés komolyan veszélyezteti a nemzet- és a térségpolitikát is.

Két rendelkezés kivételével megfelelőnek találta a gépjárművet üzemben tartók objektív felelősségét szabályozó törvényt az Alkotmánybíróság. A testület sajtófőnöke elmondta: mások életének védelme és a közúti közlekedés rendjének megóvása alkotmányosan indokolja azt, hogy a kiemelt jogsértésekért az üzemben tartót teszik felelőssé. Sereg András hangsúlyozta: azt az alaptörvénnyel ellentétesnek találták, hogy a jogszabály értelmében abban az esetben is az üzemben tartó köteles bírságot fizetni, ha ismert, hogy ki használta a gépjárművet, de a bírságot tőle nem lehet behajtani. Hozzátette: az is alkotmányellenes, hogy az üzemben tartó nem értesül a közigazgatási bírság kiszabására irányuló eljárásról, és csak a határozat kézbesítésétől kezdve élhet jogaival.

A Magyar Nemzeti Bank szerint a korábban jelzett 3 és fél százalék helyett az idén 6,7 százalékkal esik vissza a GDP; a jegybank jövőre 0,9 százalékos csökkenést vár. Az infláció 2009-ben az előzőleg becsült 3,7 százalék helyett 4 és fél százalék lesz, jövőre várhatóan 4,3 százalék körül alakul. A jegybank inflációs jelentése alapján a folyó fizetési mérleg hiánya jelentősen csökken: az idén 3,6 milliárd, jövőre 3 és fél milliárd euró lesz a tavalyi 8,9 milliárd után. A friss jelentés először ad GDP-prognózist 2011-re; akkorra az MNB 3,4 százalékos növekedést vár. Az idén a háztartások fogyasztása várhatóan 8 százalékkal esik vissza, a beruházások 10,3 százalékkal csökkennek. A bruttó átlagkereset 0,3 százalékkal, a lakosság reáljövedelme 4,3 százalékkal csökken.

További három évig támogatja a nevét viselő kutatói ösztöndíjakat Charles Simonyi; a magyar származású amerikai üzletember a programokhoz újabb 30 millió forintot biztosított. Az erről szóló szerződést a Magyar Tudományos Akadémián írták alá. A tudós testület elnöke úgy fogalmazott: a Charles Simonyi kutatói ösztöndíj arra hívja fel a figyelmet, hogy a tudománynak szüksége van támogatásra. Pálinkás József hozzátette: az ösztöndíjnak szimbolikus jelentősége is van; megmutatja a fiataloknak, hogy a tudományos pálya a sikerek mellett anyagi lehetőségeket is kínál. A Charles Simonyit képviselő Szekeres Zsolt, az Amerikai Magyar Koalíció kincstárnoka elmondta: az üzletember a most aláírt 3 éves szerződés lejárta után is folyósítja majd a támogatást.

Rómában közös munkabizottság létrehozásáról állapodott meg az olasz kormányfővel a Fidesz elnöke. Az ellenzéki párt szóvivője elmondta: Silvio Berlusconi - aki az olasz Szabadság Népe párt vezetője is - és Orbán Viktor egyezsége alapján a közös testület feladata lesz a két ország együttműködésének előkészítése a megújuló energiák kutatásának és felhasználásának területén. Szijjártó Péter közölte: a Fidesz és a Szabadság Népe párt is különös figyelmet fordít a szénhidrogén-korszak utáni energiafelhasználásra, hiszen - álláspontjuk szerint - ez a válságból való kilábalás egyik alapja. A két vezető megerősítette, hogy pártjaik az adócsökkentést, a munkahelyteremtést, valamint a kis- és közepes vállalkozások támogatását tartják a válságkezelés legfontosabb eszközének.

Berlinben újabb, 2009-re vonatkozó pótköltségvetést hagyott jóvá a német kormány. A büdzsében több milliárd eurós hitelfelvétel szerepel a válság miatt, így az államadósság 47,6 milliárd euróra emelkedik. Németországban utoljára 1996-ban volt ilyen magas a deficit, az Angela Merkel kancellár vezette konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíciós kormány pedig 2005 novemberében azzal az ígérettel lépett hivatalba, hogy 2011-re - az új adósságokat nézve - nullszaldóssá teszi a költségvetést. Berlinnek most főként az adóbevételek drámai csökkenése és az emelkedő munkanélküliséggel összefüggő támogatások okoznak pénzügyi problémát.

Budapesten végleges helyére került a Füvészkertben a sárkányfenyő; a Wollemia nobilis-t a Pálmaház mellett tekinthetik meg az érdeklődők. A sárkányfenyőt a botanikusok kihalt növénynek hitték; a legrégebbi fosszília 91 millió évvel ezelőttről származott. 1994-ben egy ausztrál természetvédelmi őr a Sydneytől 200 kilométerre lévő Wollemi Nemzeti Park egyik keskeny szurdokában megtalálta a fa élő példányait. A Wollemia nobilis a Magyarországon szobafenyőként ismert dísznövény közeli rokona; a Füvészkertben lévő példány 2006-ban adományként került a fővárosba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×