Milyen jövője lehet a magyar bortermelésnek? - tette fel a kérdést Gráf József a pénteki Etyek Borkonferencián. Az egyik irány a nagyon olcsó borok kategóriája - mondta. Itt minden borászat arra törekszik, hogy az előállítás költségeit a lehető legalacsonyabbra csökkentse, ezzel párhuzamosan pedig nagyon nagy mennyiségű bort állítson elő.
Ahol vesztésre vagyunk ítélve
Ebben a kategóriában nem lehetnek versenyképesek a magyar termelők Gráf József szerint. Az eredményes tömegtermeléshez az alábbi tényezők szükségesek: ehhez megfelelő éghajlati, természeti adottságok, magas hektáronkénti tőkeszám a szőlőültetvényeken, a szőlőtermelés minél szélesebb körű gépesítése (például zöld-munkák, szüret). Ebben a szegmensben gyakori jelenség a terméskorlátozás szinte teljes elhagyása.
A magyar bortermelés nem tud ilyen alacsony önköltségi szintet megvalósítani. Ebben a szegmensben tehát eleve vesztésre vagyunk ítélve - jelentette ki az agrárminiszter.
A magyar borvidékek kedvező adottságai
A másik út az egyedi jellemzőkkel, az egyéni karakterrel rendelkező borok világa. Itt kisebbek a mennyiségek és magasabbak a fogyasztói árak, mint a tömegborok esetében, és Gráf József szerint ebben a szegmensben érdemes megversenyeztetni a magyar borokat. A hazai borvidékek természeti adottságai inkább kedveznek az egyedi boroknak, és ezek előállítását segíti a kitűnő magyar szakembergárda is.
Az új Európai Uniós borszabályozás most jó helyzetet teremt az egyedi karakterrel rendelkező magyar borok számára. A földrajzi áruvédelem, az eredetmegjelölés most nagyobb szerepet kapott az EU-ban, és ez új lehetőséget teremt a magyar borvidékek számára - vélekedett az agrárminiszter. Élnünk kell ezzel a lehetőséggel - jelentette ki.
Gráf József leszögezte: különösen a nemzetközi piacokon nem minden esetben az egyes borászok, vagy pincészetek neve számít, hanem az adott bor földrajzi megkülönböztetése. Az egyes borvidékek nevét erőteljesen be kell vezetni a piacon, hogy megismertessük ebben a termékkategóriában a magyar bort.
A versenyképes magyarországi bortermelés lehetősége
Az egyes borvidékekre különböző szempontok alapján hívhatjuk fel a figyelmet. Ilyen lehet az ott termő borok egyedi karaktere, a borvidék történelmi hagyományai, és természetesen az adott régióban tevékenykedő ismert borászok személyisége.
Ahhoz, hogy versenyképes magyar bortermelés legyen, a teljes borvidékeket meg kell ismertetnünk, "el kell adnunk" - jelentette ki a mezőgazdasági tárca irányítója.
Gráf József arról is beszélt, hogy az általa vázolt két értékesítési stratégiának természetesen nem kell élesen elkülönülnie egymástól. A miniszter úgy vélekedett, bizonyos esetben az a megfelelő út, ha egy pincészet a termékpiramisát úgy építi fel, hogy abban vannak egyedi borok, de megtalálható az olcsóbb kategória is.
Középpontban a földrajzi árujelzés
De a középpontban mindig a földrajzi árujelzéssel kiemelt boroknak kéne állni, ebbe az irányba kell törekedni - hangsúlyozta Gráf József. Elmondta: ezzel a koncepcióval nem mindenki ért egyet Magyarországon, de azt is hozzátette, a minisztérium álláspontját számos szakemberrel egyeztetve, azok támogatásával alakították ki.
Ha a fenti irányban indulunk el akkor az elkövetkező 8-10 évben igen jelentős szerkezeti átalakításokat kell végrehajtani a magyar borászatban - fejezte be előadását a konferencián Gráf József.
Közzétette a rendőrség a verőcei hajóbaleset után eltűntek fotóit