eur:
385.88
usd:
355.28
bux:
68412.33
2024. május 21. kedd Konstantin

Gráf József: "Ezzel a stratégiával nyerhetünk!"

A magyar borászat nehezen tudna versenyképes lenni a világpiacon a tömeggyártás kategóriájában, a hazai pincészetek számára a földrajzi áruvédelmet élvező, egyedi karakterrel rendelkező borok előállítása lehet a jövő útja - mondta Gráf József. Az agrárminiszter erről a most hétvégi Etyek Pincefesztivál bevezető rendezvényén, a pénteki Etyek Borkonferencián beszélt. Kiemelte: a most elfogadott Európai Uniós borszabályozás ebből a szempontból is megfelel a magyar érdekeknek.

Milyen jövője lehet a magyar bortermelésnek? - tette fel a kérdést Gráf József a pénteki Etyek Borkonferencián. Az egyik irány a nagyon olcsó borok kategóriája - mondta. Itt minden borászat arra törekszik, hogy az előállítás költségeit a lehető legalacsonyabbra csökkentse, ezzel párhuzamosan pedig nagyon nagy mennyiségű bort állítson elő.

Ahol vesztésre vagyunk ítélve

Ebben a kategóriában nem lehetnek versenyképesek a magyar termelők Gráf József szerint. Az eredményes tömegtermeléshez az alábbi tényezők szükségesek: ehhez megfelelő éghajlati, természeti adottságok, magas hektáronkénti tőkeszám a szőlőültetvényeken, a szőlőtermelés minél szélesebb körű gépesítése (például zöld-munkák, szüret). Ebben a szegmensben gyakori jelenség a terméskorlátozás szinte teljes elhagyása.

A magyar bortermelés nem tud ilyen alacsony önköltségi szintet megvalósítani. Ebben a szegmensben tehát eleve vesztésre vagyunk ítélve - jelentette ki az agrárminiszter.

A magyar borvidékek kedvező adottságai

A másik út az egyedi jellemzőkkel, az egyéni karakterrel rendelkező borok világa. Itt kisebbek a mennyiségek és magasabbak a fogyasztói árak, mint a tömegborok esetében, és Gráf József szerint ebben a szegmensben érdemes megversenyeztetni a magyar borokat. A hazai borvidékek természeti adottságai inkább kedveznek az egyedi boroknak, és ezek előállítását segíti a kitűnő magyar szakembergárda is.

Az új Európai Uniós borszabályozás most jó helyzetet teremt az egyedi karakterrel rendelkező magyar borok számára. A földrajzi áruvédelem, az eredetmegjelölés most nagyobb szerepet kapott az EU-ban, és ez új lehetőséget teremt a magyar borvidékek számára - vélekedett az agrárminiszter. Élnünk kell ezzel a lehetőséggel - jelentette ki.

Gráf József leszögezte: különösen a nemzetközi piacokon nem minden esetben az egyes borászok, vagy pincészetek neve számít, hanem az adott bor földrajzi megkülönböztetése. Az egyes borvidékek nevét erőteljesen be kell vezetni a piacon, hogy megismertessük ebben a termékkategóriában a magyar bort.

A versenyképes magyarországi bortermelés lehetősége

Az egyes borvidékekre különböző szempontok alapján hívhatjuk fel a figyelmet. Ilyen lehet az ott termő borok egyedi karaktere, a borvidék történelmi hagyományai, és természetesen az adott régióban tevékenykedő ismert borászok személyisége.

Ahhoz, hogy versenyképes magyar bortermelés legyen, a teljes borvidékeket meg kell ismertetnünk, "el kell adnunk" - jelentette ki a mezőgazdasági tárca irányítója.

Gráf József arról is beszélt, hogy az általa vázolt két értékesítési stratégiának természetesen nem kell élesen elkülönülnie egymástól. A miniszter úgy vélekedett, bizonyos esetben az a megfelelő út, ha egy pincészet a termékpiramisát úgy építi fel, hogy abban vannak egyedi borok, de megtalálható az olcsóbb kategória is.

Középpontban a földrajzi árujelzés

De a középpontban mindig a földrajzi árujelzéssel kiemelt boroknak kéne állni, ebbe az irányba kell törekedni - hangsúlyozta Gráf József. Elmondta: ezzel a koncepcióval nem mindenki ért egyet Magyarországon, de azt is hozzátette, a minisztérium álláspontját számos szakemberrel egyeztetve, azok támogatásával alakították ki.

Ha a fenti irányban indulunk el akkor az elkövetkező 8-10 évben igen jelentős szerkezeti átalakításokat kell végrehajtani a magyar borászatban - fejezte be előadását a konferencián Gráf József.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 21. 10:43
×
×
×
×