eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Megállapodtak a volt MDF-es parlamenti posztok elosztásáról

Megállapodtak a frakciók a 2006-os politikai megállapodás módosításáról, vagyis a volt MDF-es parlamenti posztok újraelosztásáról - értesült az MTI.

A hétfői megállapodás szerint a Fidesz két bizottsági alelnöki, a KDNP egy bizottsági elnöki posztot kapna meg, az MSZP-nek pedig egy bizottsági alelnöki tisztség és egy országgyűlési jegyzői hely jutna.

A megállapodás értelmében az Országgyűlés hétfőn a környezetvédelmi bizottság elnökének- ezt a posztot korábban Katona Kálmán töltötte be MDF-es politikusként - Nagy Andort (KDNP) választotta. A sport és turisztikai bizottságban Lengyel Zoltán - szintén volt MDF-es - alelnök helyét Szijjártó Péter (Fidesz) kapta meg.

Az MTI úgy tudja, a megállapodás szerint az MSZP jelöl alelnököt a honvédelmi és rendészeti bizottságba Karsai Péter, korábbi MDF-es politikus helyére. Szintén a szocialisták töltik majd be Pettkó András korábbi jegyzői posztját.

Szili Katalin az MDF-frakció megszűnése után kezdett egyeztetést a többi négy parlamenti párt képviselőcsoportjával az MDF által betöltött parlamenti tisztségekről, mivel azok a frakció megszűnésével felszabadultak. Az újraelosztáshoz meg kellett egyeznie a négy képviselőcsoportnak, ugyanis csak így lehet módosítani a 2006-ban, az Országgyűlés megalakulásakor megkötött politikai megállapodást.

Az Országgyűlésnek jelenleg 18 állandó bizottsága van, amelyből nyolcnak van MSZP-s elnöke: az alkotmányügyi, a gazdasági, a szociális, az egészségügyi, az önkormányzati, az oktatási, a foglalkoztatási és a mentelmi testületeknek.

A többi parlamenti bizottság ellenzéki vezetésű. Ide tartozik a környezetvédelmi is, amelynek korábban Katona Kálmán volt az elnöke, de a bizottsági tisztsége az MDF frakció megszűnésével elveszett.

Az ellenzéki vezetésű bizottságok közül kettőnek SZDSZ-es, - a hétfő döntés után most már - kettőnek KDNP-s, hatnak pedig fideszes elnöke van.

Herényi Károly, a Magyar Demokrata Fórum volt frakcióvezetője múlt szerdán jelentette be, hogy az MDF lemondott a frakciójának újjáalakításáról, miután három korábbi képviselője, Hock Zoltán, Katona Kálmán és Pettkó András nem akart ahhoz csatlakozni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 11:53
×
×
×
×