eur:
385.97
usd:
354.62
bux:
68673.84
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

A vasúti közlekedésben lehet a legnagyobb fennakadás - a nap legfontosabb hírei

Elsősorban a vasúti közlekedésben okozhat fennakadást a LIGA Szakszervezetek péntekre meghirdetett általános, országos sztrájkja. Emellett az Index hírportál összegzése szerint egyes iskolákban és egészségügyi intézményekben, egy Volán-társaságnál és néhány üzemnél várható kisebb létszámú és rövidebb munkabeszüntetés.

Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a tiltakozó akcióhoz, amelyet a kormány megszorító intézkedései miatt hirdettek meg, hét ágazat érdekképviseletei csatlakoztak. A buszközlekedésben egyedül Békés megyében lehet fennakadás; ott a sztrájk mintegy 100 járatot érint. A BKV egyes járatain és a Volánbusz járművein pénteken elfogadják a MÁV-bérleteket, és egyes vasúti szakaszokon a MÁV-Start buszokat állít forgalomba. A Budapest Airport arra kérte az utasokat, hogy korábban menjenek ki a Ferihegyi repülőtérre, miután az egyik szakszervezet a reggeli forgalmas időszakban hirdetett figyelmeztető sztrájkot. Korábban az oktatási tárca közölte: a tervezett sztrájk ellenére sincs változás az érettségi menetrendjében, így megtartják pénteken a német vizsgákat.

Hosszú egyeztetésekre számít Bajnai Gordon

Hosszú egyeztetésekre számít a szakszervezetekkel az adórendszer átalakításáról a miniszterelnök. Bajnai Gordon az InfoRádiónak Prágából, az unió és a keleti partnerségbe bevont országok csúcstalálkozójának helyszínéről telefonon adott interjúban azt mondta: 10-15 éve változatlan rendszerek módosításáról van szó, és készek a tárgyalásokra. Úgy fogalmazott: mindenről hajlandóak egyeztetni, de a kormányprogram felpuhításáról nem. A prágai fórumon bejelentették, hogy mintegy 600 millió eurót szán az Európai Unió a keleti partnerség programban résztvevő 6 volt szovjet tagköztársaság támogatására.

Áprilisban 38,1 milliárdos az államháztartási hiány

Áprilisban 38,1 milliárd forintot tett ki az államháztartás önkormányzatok nélküli hiánya. A Pénzügyminisztérium erre a hónapra ennél nagyobb deficittel, 96,6 milliárd forinttal számolt. A központi költségvetés többlettel, míg a társadalombiztosítási alapok, illetve az elkülönített állami pénzalapok hiánnyal zártak. A GDP-arányos deficit a korábban jelzett 2,6 százalék helyett 2,3 százalék lett.

4-5 százalékkal nőhetnek az élelmiszerárak

Éves szinten 4-5 százalékos élelmiszerár-emelkedést vár az idén a Kopint-Tárki. Szabó Márton vezető kutató elmondta: az intézet elemzése alapján a csökkenő vásárlóerő miatt 2009 egészében nem haladja meg az élelmiszerekre vonatkozó infláció az első 3 havi adatot, ami 4,9 százalék volt, szemben a tavalyi 10,2 százalékkal. Hangsúlyozta: a kutatók szerint az élelmiszerek áfájának 20-ról 25 százalékra emelése nem befolyásolja jelentősen az árak alakulását, ráadásul a tejtermékek és a pékáruk esetében tervezett 18 százalékos kulcs mérsékelheti az áremelkedést.

Erősödött a forint

Jelentősen erősödött a forint a bankközi kereskedésben; a csütörtöki árfolyamszinten január közepe óta nem állt a jegyzés. Délután 4 órakor 280 forint 20 fillér volt az euró árfolyama, de napközben a 280-as szint alatt is kereskedtek az európai fizetőeszközzel. A kereskedők a rendkívüli elmozdulás legfontosabb okaként változatlanul az alacsony likviditást említették.

Alapkamat-csökkentést sürget az MSZP

Határozott jegybanki alapkamat-csökkentést sürget az MSZP. Kékesi Tibor, a kormánypárt országgyűlési képviselője azt mondta: biztató Magyarország számára, hogy nagymértékű lefedettség, látványosan csökkenő hozamok mellett sikerült 3-5-10 éves államkötvényeket kibocsátani, visszavásárolni, és megélénkült a diszkontkincstárjegy-piac is. Közben Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője jelezte: korábban ők is sürgették az alapkamat mérséklését, és akkor az MSZP ezért még bírálta pártját.

Zárt ülést javasol a Fidesz

A parlament egészségügyi bizottsága zárt ülésének összehívását kezdeményezte az új influenzával összefüggésben a Fidesz. Mikola István, a párt országgyűlési képviselője azt mondta: a találkozóra a lakosság megfelelő tájékoztatása és a helyzet átláthatósága érdekében van szükség. Hozzátette: mindenekelőtt azt szeretnék, ha megszüntetnék a nemzeti gyógyszerkészletre, különös tekintettel az influenzavírus elleni készletek mennyiségére vonatkozó adatok titkosságát.

Intézetek éjszakája

A Budapesten működő külföldi kulturális intézetek mutatkoznak be pénteken éjjel, az első Intézetek éjszakáján. Az eseményen koncerteket, kiállításokat, felolvasásokat, és nyelvtanfolyamokat is rendeznek. Óvári Erzsébet, a Balassi Intézet osztályvezetője azt mondta: a programot a Román Kulturális Intézet kezdeményezésére szervezték meg.

Éleslőszert loptak

Tizenötezer éles lőszert loptak el ismeretlenek az egyik budapesti teherpályaudvarról - erősítette meg az InfoRádió értesülését a rendőrség. A BRFK tájékoztatása szerint a lőszereket a Ferencvárosi pályaudvarra csütörtök hajnalban beérkező egyik tehervonatról lopták el, úgy, hogy feltörtek egy konténert. A távirati iroda úgy tudja: az ellopott 45-ös kaliberű, Kalasnyikov-géppisztolyokba való lőszereket Magyarországon gyártották és az Egyesült Államokba szállították volna.

Címlapról ajánljuk
Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Robert Fico többórás műtéten esett át, miután egy merénylő többször rálőtt és életveszélyesen megsebesítette.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×