eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Kövesse élőben a Zushlag-ügy tárgyalását! - képgaléria

Elutasította a további szervezetek és a parlamenti pártok vezetőinek bizonyítási eljárásba való bevonására tett indítványt a bíró a Zuschlag János és tizenöt társa ellen indított büntetőper szerdai tárgyalásán Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

Óriási médiafigyelem mellett zajlik Kecskeméten Zuschlag János és tizenöt társa ellen indult büntetőper. A kecskeméti tv internetes oldala szerint a tárgyalás megkezdésekor a bíró elutasította a parlamenti pártok elnökeinek kihallgatására irányuló indítványt. Indoklása szerint a támogatási rendszereket általánosságban nem lehet vizsgálni.

A bizonyítási eljárás kizárólag a Fibisz-re irányul, az MSZP-re és más pártra nem, azok gazdasági működése ugyanis nem tárgya a pernek. A bíró kijelentette, hogy Gyurcsány Ferenctől nem várható olyan tanúskodás, amely előrevinné az ügyet. A volt miniszterek és a budapesti főpolgármester kihallgatásáról ugyanakkor még nem döntött a bíróság.

Ezután levették Zuschlag Jánosról a bilincset, és megkezdte vallomását.

Zuschlag Jánost felbujtóként különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntettével vádolnak.

A pályázatok elbírálásának menetéről nem kívánt vallomást tenni. Személyes adatairól kiderült: 25 millió forintos hitele van, jövedelemmel nem rendelkezik. Más büntetőeljárás nincs folyamatban vele szemben.

A vádlott elmondta, hogy négyen dolgoztak egy irodában, rajta kívül L. István, Õ. András és A. Gergely. A bíró ezután Katus Ferencről kérdezte. Zuschlag elmondta: kiskunhalasi pártpolitizálás révén ismeri, jó viszonyban vannak.

A "határozott" vezető

"Határozott vezető voltam, de mindenkivel jó viszonyt ápoltam. Politikai vezető voltam az ifjúsági szervezetekben. Ez formális hatalom volt egyrészt, másrészt informális" - fogalmazott a kiskunhalasi MSZP-szervezetből az országgyűlési képviselőségig jutott Zuschlag János, aki 2007. szeptember 21. óta van előzetes letartóztatásban.

Ügyében egy rutinellenőrzés után indult a nyomozás, amelynek eredményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot a számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával, több civil szervezet pályázatokon nyert támogatásainak felhasználása miatt. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlanul megszerzésében működtek közre.

A bíróság várhatóan csak 2009 őszén hoz elsőfokú ítéletet.

A tárgyalást élőben követheti, ha ide kattint!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 18. 10:22
×
×
×
×