eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

Vasárnapig maradhat a hőség - az első nap így telt

Akár vasárnapig is eltarthat a kánikula az országban, így nagy valószínűséggel meg kell hosszabbítani a hármas fokozatú hőségriadót, amely hétfő óta van érvényben az országban. Az utcákon vizet osztanak, a budapesti városvezetés pedig azt tervezi, hogy kijelöli azokat a légkondicionált közintézményeket, ahol ingyenesen hűsölhetnek az emberek napközben. Az UV-B sugárzás is sokkal erősebb a szokottnál.

Hétfőtől csütörtökig harmadfokú hőségriadó van érvényben Magyarországon. Ezt akkor rendelik el, ha három napon keresztül a napi átlaghőmérséklet meghaladja a 27 Celsius fokot, Magyarországon egyébként ilyenre még nem volt példa.

Mivel az előrejelzés szerint csak a hétvégétől lehet enyhülésre számítani, elképzelhető, hogy meg kell hosszabbítani a legmagasabb, hármas fokozatú hőségriadót.

Napi 3-4 liter folyadékra van szükségünk

Ilyenkor az ÁNTSZ felkészíti az egészségügyi intézményeket, hogy a szokottnál több rosszullét, szív- és érrendszeri megbetegedés és haláleset várható. Ezen felül a lakosságot is ellátják olyan információkkal, amelyekkel megelőzhető a rosszullét.

Falus Ferenc országos tisztifőorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy ilyenkor a napi folyadékszükséglet kétszeresét, azaz 3-4 litert kell magunkhoz vennünk. Emellett kiemelte azt is, hogy délelőtt 11 és délután 3 óra között minél kevesebbet tartózkodjunk a napon.

Légkondicionált épületek, ahol hűsölhetünk

A budapesti városvezetés - több dél-európai nagyvároshoz hasonlóan - kijelöli azokat a légkondicionált közintézményeket, ahol a nagy melegben hűsölhetnek az emberek. A lista hamarosan a Budapest portálon olvasható.

A Fővárosi Polgári Védelem parancsnoka az InfoRádióban elmondta: a bevásárló központokban vagy a múzeumokban vannak olyan helyiségek, ahol bárki ingyenesen hűsölhet.

Hozzátette: a Fővárosi Polgári Védelem létrehozott egy úgynevezett hőségvonalat, amelyet ingyen hívhatnak a budapestiek, ha tájékozódni akarnak a hőségriadóról és arról, hogy ilyenkor mi a teendő.
Locsolni kell a síneket a hőségben

A rekkenő hőség miatt naponta kétszer locsolják a villamossíneket a fővárosban, nehogy a kivetődjenek a helyükről - közölte Kiricsi Karola, a BKV szóvivője. Hozzátette: a BKV járművezetők hideg ásványvizet és citromlevet kapnak, az utasok számára pedig szellőztető és légkondicionáló berendezéssel kívánják kellemesebbé tenni az utat.

Erős UV-B sugárzás várható a napokban

Országszerte nagyon erős, 8-as feletti az UV-B sugárzás, és az elkövetkezendő napokban is ez várható. A szakemberek továbbra is hangsúlyozzák: délelőtt 11 és délután 3 óra között nem ajánlatos a napon lenni.

A legfehérebb bőrűek, a vörös hajú kék szemű emberek már negyedóra alatt leéghetnek a napon ebben az időszakban - hangsúlyozta Tóth Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. A barna bőrű, fekete hajú emberek jobban bírják a napsütést, ők akár fél órát is a napon lehetnek. A magyar lakosság jelentős részének azonban védekeznie kell.

Ételek, amelyek elviselhetőbbé teszik a kánikulát

Az InfoRádió által megkérdezett dietetikus arra hívta fel a figyelmet, hogy kánikula idején gyorsan emészthető, könnyű és energiaszegény ételeket érdemes fogyasztani. A legjobb, ha a legnagyobb mennyiségben zöldségeket és gyümölcsöket eszünk, előbbieket nyersen vagy párolva egyaránt ehetjük - mondta Kubányi Jolán.

A hétköznapi étkezés is egészségesebb, ha inkább gyakran eszünk keveset, mint ha egyszerre sokat. Ez a szabály a kánikulában különösen érvényes. A könnyű ételek közé bekerülhetnek a levesek, például a gyümölcsleves, a zöldségleves vagy a húsleves. Ez utóbb lehet tartalmas, mégsem terheli meg a szervezetet.

Címlapról ajánljuk

Óránként 8 centi emelkedés - Így áll a Duna vasárnap délelőtt

Naponta egy métert emelkedik a Duna vízszintje, már most 4 méter fölött jár, a rekord 891 centi, a tetőzést pedig a hét második felére várják. A rakpartokat most felejtsük el, de a Margitsziget szerelmesei is kezdhetik áttervezni a hetet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Most érdemes kriptóba tenni a pénzünket?

Most érdemes kriptóba tenni a pénzünket?

A bitcoin mellett az altcoinok piacán is kivárást láthattunk az előző hetekben a tőzsdéken, mivel a befektetők továbbra is az amerikai elnökválasztással kapcsolatos eseményekre figyelnek. Ahogy azonban közeledünk a novemberi választáshoz, úgy válik egyre fontosabbá pozícionálni magukat a piaci szereplőknek a lehetséges kimenetelekre. A bitcoin kapcsán már láthattunk az utóbbi napokban 80 ezer és bőven 100 ezer dollár feletti célárakat is, van azonban egy másik token is, amely nagy rali előtt állhat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×