eur:
386.85
usd:
355.87
bux:
68088.24
2024. május 17. péntek Paszkál

Ételek, amelyek elviselhetőbbé teszik a kánikulát

Könnyebben elviselhető a kánikula megfelelő étkezéssel és folyadékbevitellel - hangsúlyozta az InfoRádió által megkérdezett dietetikus. Érdemes ilyenkor sok zöldséget és gyümölcsöt enni, szomjoltónak pedig kiváló a limonádé.

A forróság beköszöntével csökken az emberek étvágya. Ilyenkor gyorsan emészthető, könnyű, energiaszegény ételekre van szüksége a szervezetnek - mondta el az InfoRádióban a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara alelnöke.

A legjobb, ha a legnagyobb mennyiségben zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztunk, előbbieket nyersen vagy párolva egyaránt ehetjük - mondta Kubányi Jolán.

Emellett természetesen fehérjére is szüksége van a szervezetnek, ezt kevés csirke- vagy pulykahússal pótolhatjuk.

A hétköznapi étkezés is egészségesebb, ha inkább gyakran eszünk keveset, mint ha egyszerre sokat. Ez a szabály a kánikulában különösen érvényes.

A dietetikus felhívta a figyelmet arra is, hogy a melegben több folyadékot igényel a szervezet, mint más napokon. A napi két liter ilyenkor már nem elegendő.

A könnyű ételek közé bekerülhetnek a levesek, például a gyümölcsleves, a zöldségleves vagy a húsleves. Ez utóbb lehet tartalmas, mégsem terheli meg a szervezetet.

Folyadékpótlásra pedig a szakember inkább a fanyarabb ízű italokat ajánlja, ilyen lehet például a limonádé.

Hanganyag: Rezsek Gyõzõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János: három fő prioritásunk lesz az uniós elnökség idején

Bóka János: három fő prioritásunk lesz az uniós elnökség idején

Intézményi, biztonsági és politikai szempontból is bizonytalan helyzetben veszi át Magyarország július 1-jén az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, de jól haladnak az előkészületek, és a váratlan helyzetek kezelésére is képesek lesznek - mondta Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter egy háttérbeszélgetésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×