eur:
388.56
usd:
360.7
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Gyurcsány: "Egyetlen feltétel sem adott a leváltásomhoz"

A leváltásához szükséges egyetlen feltétel sem adott - vélte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Magyar Narancs című hetilap csütörtökön utcára került számában megjelent interjúban.

Gyurcsány Ferenc szerint leváltásához több feltételnek kellene egyszerre teljesülnie. Mint mondta, alternatív politikára lenne szükség, a szocialista párton belül szervezett erőnek kellene képviselnie ezt a politikát, szükség lenne egy vagy több vezetőre és végül olyan támogatottságra, amely elegendő lenne a szocialista párt kongresszusának összehívásához, ahol a rivális kihívást intéz a miniszterelnökkel szemben.

"Szerintem a négy feltételből ma egy sincs meg" - jelentette ki.

Gyurcsány Ferenc szerint a jelenlegi helyzet nem állítható párhuzamba azzal, ami 2004-ben az akkori miniszterelnök, Medgyessy Péter távozásához vezetett.

Egyrészt Medgyessy Pétert alapvetően az a kritika érte, hogy minden áll, semmi sem történik; nem azt vetették a szemére, hogy túl sok radikális reformmal terheli meg az országot.

Másrészt Medgyessy Péter nem váltották le: ő egy fogyatkozó támogatottságú szituációban kormányátalakítással próbált új helyzetet teremteni, de közben fölösleges konfliktusokat vállalt. Majd, hogy a maga javára billentse a helyzetet, lényegében felajánlotta a lemondását. "Ez egy nem kikényszerített hiba volt" - érvelt Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök szerint valóban nagy nyomás alatt van a kormány abban az értelemben, hogy a radikális változtatásokra csak négy éve van, és nagyon vegyes a társadalmi elit támogatása is, de politikai értelemben nincs repedés az MSZP-ben, az elmúlt két-három hónap koalíciós vitáinak egy része abból származott, hogy átalakult a Szabad Demokraták Szövetségének vezetése, az új vezetés pedig új identitást formál magának.

Gyurcsány Ferenc kitért arra is, hogy véleménye szerint az egészségügy biztosítási oldalának átalakításáról folytatott vitában most az SZDSZ követte el ugyanazt a hibát, mint az MSZP 2005-ben, az államfő megválasztása előtt: a nyilvánosság előtt, a kormánykoalíción kívül "akarta megnyerni a meccset".

"Pedig hiába rendez valaki akár naponta konferenciát a több-biztosítós modell nagyszerűségéről, ha az Országgyűlésben nincs legalább 194 szavazat az elképzelés támogatására" - mondta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×