eur:
389.63
usd:
361.9
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Kiegészítő nyugdíjemelés jöhet - a nap legfontosabb hírei

Kiegészítő nyugdíjemelést ígért a miniszterelnök; a pénzt már decemberben kifizethetik. A Fidesz szerint a miniszterelnök áll a kormány álláspontját tükröző, magánszemélyek által benyújtott népszavazási kérdések mögött. Nagy-Britanniában elítélték a két évvel ezelőtti, sikertelen merényletekkel vádolt négy férfit. A nap legfontosabb hírei.

Nyugdíjemelés speciál

Kiegészítő nyugdíjemelést ígért a kormányfő egy, az idősek számára rendezett budapesti fórumon. Gyurcsány Ferenc azt mondta: az előterjesztésről novemberben dönthet a kormány, így a tervek szerint a havi átlagnyugdíj egynegyedével megemelt összeget már decemberben kifizethetik. Hozzátette: a jövőben várhatóan a 13. havi nyugdíj részeként tavasszal és ősszel folyósítják az emelt összegű ellátást az érintetteknek. Közben a fideszes Iván László azt közölte: pártja megalázónak tartja a kiegészítő juttatás mértékét.

"Jogi képtelenség"

A Fidesz szerint a kormány és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök áll amögött a három népszavazási kezdeményezés mögött, amelyet az ellenzéki párt kérdéseivel azonos témában, de ellentétes tartalommal nyújtottak be az Országos Választási Bizottságnak. Pokorni Zoltán, az ellenzéki párt alelnöke jogi képtelenségnek nevezte a történteket, mert - mint mondta - a Fidesz már korábban jóváhagyott kérdése a kórházprivatizációról, a gyógyszerforgalmazásról és a termőföldről, az aláírásgyűjtés határidejének lejártáig védettséget élvezett. Az Országos Választási Bizottság jövő szerdán tárgyal a határidő lejárta miatt ismét benyújtott három fideszes, illetve az azzal egyidőben érkezett többi kérdésről. Közben kiderült, hogy Kálmán László nyelvész nyújtott be népszavazási kérdéseket magánemberként az Országos Választási Bizottsághoz, amivel "gondolkodásra akarja késztetni az embereket", mert a Fidesz népszavazási kérdéseit elfogultnak, nyíltan befolyásolóknak tartja.

Változtatna a szabályokon az MSZP

Kétszázezerről háromszázezerre emelné az ügydöntő népszavazás kiírásához szükséges aláírások számát az MSZP; a párt emellett szűkítené a tiltott népszavazási tárgyköröket. Avarkeszi Dezső, az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának szocialista elnöke az InfoRádióban elmondta: levélben kérte a parlamenti frakciókat, hogy fejtsék ki álláspontjukat a törvény módosításáról.

Pártfinanszírozás

Hétpontos javaslatot készített a párt- és kampányfinanszírozás átalakítására a Fidesz. Nyitrai Zsolt, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője elmondta: a többi között a fizetett politikai hirdetések betiltását és a kampánycsend megszüntetését kezdeményezik. Hozzátette: szeretnék, ha az új szabályok már a párt által kezdeményezett népszavazás idején érvényben lennének. Daróczi Dávid kormányszóvivő azt mondta: Daróczi Dávid kormányszóvivő a bejelentésre reagálva azt mondta: ha majd a Fidesz benyújtja az Országgyűléshez az indítványát, akkor a kabinet megvizsgálja azt.

Újabb pályázatok

Újabb tíz gazdaságfejlesztési pályázat jelenik meg pénteken az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében. Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter elmondta: a mintegy 13 milliárd forintos támogatás háromnegyedéhez juthatnak hozzá kis-, és közepes vállalkozások, a fennmaradó részre multinacionális cégek pályázhatnak. A fideszes Szatmáry Kristóf közben úgy nyilatkozott: a magyar vállalkozók komoly fenntartásokkal fogadják a most bejelentett pályázatokat, mert azok nem jelentenek kiutat számukra.Afganisztán mindörökké

2008 után is maradhatnak magyar katonák Afganisztánban - jelentette ki a külügyminiszter, miután Hamid Karzai afgán elnökkel tárgyalt Kabulban. Göncz Kinga az InfoRádióban elmondta: egyelőre nem kívánnak változtatni a jelenlegi 200 fős kontingens létszámán, de ha az afgán vezetés igényt tart a magyarok 2008 utáni jelenlétére is, akkor készek meghosszabbítani a két ország közötti szerződést.

Négyszer negyven

Nagy-Britanniában egyenként negyven évig tartó börtönre ítélték azt a négy férfit, akik 2005. július 21-én öngyilkos merényleteket akartak végrehajtani három metrószerelvény és egy autóbusz ellen a brit fővárosban. Az állítólag az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat utasítására tervezett akciók időpontja alig két héttel a több mint ötven halálos áldozatot követelő londoni merényletek után lett volna.

Véres Mecset

Iszlámábadban két napig tartó ostrom után elfoglalta a Vörös Mecsetet a pakisztáni hadsereg. Vahíd Arshad katonai szóvivő bejelentette: a kormányerők kiszorították az iszlamista harcosokat a fundamentalisták szentélyéből. Az iskolaként is működő épületegyüttes ostromát kedd hajnalban kezdte meg a hadsereg; az összecsapásokban mintegy hatvan fegyveres és kilenc katona vesztette életét. Az áldozatok között van az ellenállókat vezető Abdul Rashid Gázi molla.

Halál helyett politika

Líbiában a legfelsőbb bíróság helyben hagyta a nyolc éve az észak-afrikai országban raboskodó öt bolgár ápolónőre és egy palesztin orvosra kimondott halálos ítéletet. A hat egészségügyi dolgozót azzal vádolják, hogy szándékosan fertőztek meg mintegy négyszáz líbiai gyereket HIV-vírussal. Korábban a Kadhafi Alapítvány igazgatója arról számolt be, hogy sikerült megegyezni a kártérítésről a HIV-vírussal megfertőződött gyermekek családjaival, így a legfelsőbb bírói tanács végső döntése előtt politikai megoldás is születhet az ügyben.

Fertőzött farmok

Kelet-Csehországban két újabb csirkefarmon bukkant a madárinfluenza vírusára a regionális állategészségügyi hivatal. A szervezet szóvivője azt mondta: egyelőre nem tudni, hogy melyik vírustörzsről van szó. A térségben néhány hete a kór emberre is veszélyes, H5N1-es típusát mutatták ki, emiatt harminchatezer pulykát és csirkét öltek le.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×