eur:
389.49
usd:
363.47
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Milyen munkát nem végezhetnek nők?

Tűzoltó, mozdonyvezető, kohász, útépítő - csak néhány munkakör, amit Magyarországon nem tölthetnek be nők. Az okok között munkavédelmi és egészségügyi szempontok vannak. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság tájékoztatása szerint nem jellemző, hogy nők keresik meg őket negatív diszkriminációra hivatkozva.

Munkavédelmi és egészségügyi szempontból több foglalkozás tiltott a nők számára Magyarországon.

Nő például nem vezethet mozdonyt, amelyet a MÁV a nők védelmére hivatkozva indokolt. Kérdésünkre, hogy a villamos- és autóbusz-vezetésnél ez mennyivel veszélyesebb, a vasúttársaságnál azt a magyarázatot adták, hogy egy mozdonyvezetőnek adott esetben szerelnie, karbantartania és össze- valamint szétkapcsolnia is kell a kocsikat, ami pedig komoly erőkifejtést igényel.

A MÁV szerint külföldön sem jellemzők a női mozdonyvezetők, igaz, néhány modernebb motorkocsit vezethetnek hölgyek is Nyugat-Európában.

A tűzoltóságban is csalódnak

A készenléti tűzoltói pályára készülő nők is csalódhatnak, a tűzoltóság ugyanis csak adminisztratív, vagy tűzmegelőzési munkára alkalmaz nőket - mondta az InfoRádiónak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A hölgyeknek az érvényben lévő munkavédelmi, munkaügyi jogszabályok alapján nem garantálható, hogy csak azt a terhelést kapnák fizikai és pszichikai szempontból egy-egy készenléti szolgálat során, amit a jogszabály előír - emelte ki Dobson Tibor.

Hozzátette: nem tervezhető az, hogy egy tűzoltó egy-egy veszélyhelyzetben milyen mértékű, minőségű, és milyen hosszú ideig tartó terhelésnek lesz kitéve.

A tűzoltóság épületei nem is alkalmasak arra, hogy biztosítsák a külön női öltözőket, mosdókat - közölte a szóvivő.

Csak régész dolgozhat a föld alatt

A nők alkalmazását egy 1998-as miniszteri rendelet szabályozza. A jogszabály konkrét munkaköröket nem jelöl meg, pusztán a munkavégzés feltételeit rögzíti.

Az InfoRádió értelmezése szerint egy középkorú, nem várandós nő nem végezhet túlzott fizikai megterheléssel járó munkát; hacsak nem régész, nem dolgozhat a föld alatt; a munkavégzés következtében nem érheti nagyon magas hőmérséklet, így a kohász pálya is kizárt; nem érheti egy bizonyos határérték feletti rezgés, tehát nem dolgozhat például légkalapáccsal, és magas nyomásban sem végezhet munkát. Emellett a reprodukciót gátló, mérgező anyagokkal is csak szigorított feltételek mellett dolgozhat.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál azt mondták, nem jellemző, hogy nők keresik meg őket negatív diszkriminációra hivatkozva. A szervezet munkatársa hozzátette, két évvel ezelőtt egy hölgy panaszkodott, hogy nem lehet tűzoltó, de a jogszabályok egyértelműek voltak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×