eur:
388.79
usd:
361.98
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Bencze: "Egy merőben más rendőrséget kell felépíteni"

Az új országos rendőrfőkapitány fontosnak tartja a lakosság bizalmának visszaszerzését. Bencze József azt ígéri, szigorú és következetes lesz a kollégáival is. Az InfoRádiónak elmondta, hogy személyi és szervezeti változásokat is tervez, és budapesti főkapitánynak csak olyan embert tud elképzelni, aki keményen dolgozik. Bencze József hozzátette: egy merőben más rendőrséget kell felépíteni, és ezt nem lehet a toldozgatással-foldozgatással megoldani. Az országos rendőrfőkapitány kiemelte: jelentős teljesítmény volt a barátnőjének általa megítélt jutalmak mögött, és mindkét esetben egy csapat tagjaként ismerte el a munkáját.

Mivel kezdte munkáját országos rendőr-főkapitányként?

Találkoztam a főkapitányokkal, illetve közvetlen munkatársaimmal, meghatároztam azonnali feladatokat, elrendeltem több vizsgálatot, illetve ellenőrzést. Az állomány személyes megnyugtatását kértem tőlük. Elrendeltem olyan szemléket, amelyeket fontosnak tartok. Azt kértem a főkapitányoktól, hogy haladéktalanul vegyék fel a kapcsolatot a védelmi szolgálat illetékes vezetőjével, és konzultáljanak a folyamatban lévő ügyekről, amelyekben a rendőrök érintettsége felmerülhet. Kértem továbbá, hogy amennyiben lehetőségük van, akkor gyorsítsuk meg az eljárást, illetve ha személyzeti intézkedést kell tenni, azt haladéktalanul tegyük meg. Megfogalmaztam, hogy a kisebb súlyú szabálysértések esetében lehetőleg udvarias figyelmeztetéssel kezeljék az állampolgárokat. Nem szeretnék bokrok és műtárgyak mögé bújt traffipaxolókat látni, traffipaxolókat viszont igen, azokon az útszakaszokon, ahol a legnagyobb a baleseti arány. Több lábon álló korrupciókezelési intézkedési tervet fogok kiadni, amely az azonnali intézkedéseken túl stratégiát is tartalmaz.

Ezekkel az intézkedésekkel a lakosság bizalmát kívánják visszaszerezni?

Mindenképpen. Azt gondolom, hogy a rendőrök nagy többsége tisztességesen dolgozik. Azt is kértem a főkapitányoktól, hogy keressék meg az önkormányzatok vezetőit, és ha nem volt betervezve az illetékes rendőri szervek beszámoltatása, kérjék, hogy tűzzék napirendre, vegyenek részt az üléseken, jelenjenek meg a helyi sajtóban is, és mondják el, hogy mi történt a rendőrség háza táján. A megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt, mert nem biztos, hogy a bűncselekményekkel való riogatás az egyedüli üdvös megoldás.

Zéró toleranciáról beszélt a beiktatásán. Szigorú, kemény rendőri vezető lesz? Vasprefektus lesz ön is?

Ez a cím már foglalt, de az biztos, hogy szigorú leszek és következetes. Nekem ugyanolyan nagy bűn, ha a rendőr mondjuk ellopja az áldozat értékeit, korrumpálható, vagy más bűncselekményt követ el, mintha a pap kimegy az oltár elé és az Istent káromolja. Ilyennek nincs helye a testületben.Milyen szervezeti és személyi változásokat tervez?

Bejelentettem a parancsnokoknak, hogy a miniszternek javaslatot teszek az új budapesti rendőrfőkapitány és a Rebisz vezetőjének személyére. A szervezeti változások körébe tartozik, hogy a megelőzési területet fel kell állítani az ORFK-n és a megyei főkapitányságokon belül is. Tájékoztatást kértem a főkapitányoktól és a szakmai területek vezetőitől, és ezek áttekintése után július elején fogom nyilvánosságra hozni a tervezett változásokat és az esetleges személycseréket. Nem állhat le a rendőrség és a határőrség integrációja, ugyanis jövő év január elsejével a két szervezetnek olyan módon kell egybeolvadnia, hogy megfeleljen a schengeni elvárásoknak, és egy hatékonyabb, modernebb, szervezetében is átgondolt és a jövő feladataira reagálni képes szervezet jöjjön létre.

Mikor lesz budapesti rendőrfőkapitány, illetve kit javasolt rendőrfőkapitánynak?

Azt nem tudom megmondani, hogy mikor lesz. A javaslatomat meg fogom tenni, de ez egyelőre maradjon az én titkom.

Milyen rendőri vezetőt tud elképzelni a BRFK élén?

Budapest az egy speciális része a magyar rendőrségnek. Olyan vezetőre van szükség, aki ismeri Budapestet, a BRFK-t, és ezeket a viszonyokat, továbbá képes sokat és keményen dolgozni.Miért vállalta el az országos rendőr-főkapitányi posztot?

Ilyen kihívás előtt a magyar rendőrség az elmúlt időszakban még nem állt. Egy merőben más rendőrséget kell felépíteni uniós tagként és a schengeni tagságunkból adódóan, és ezt nem lehet a korábbi toldozgatással-foldozgatással megoldani. A két szerv, a határőrség és a rendőrség integrációja olyan feladat, ami nem minden évtizedben jelentkezik, ez egy nagy kihívás. Nem én jelentkeztem a posztra, de örömmel vállalom a feladatot, hiszen a jelenlegi rendőri vezetés döntő többségével nagyon jó munkakapcsolatban vagyok.

Ön több alkalommal, mikor még a Vám- és Pénzügyőrségnél volt, jutalmat osztott barátnőjének.

2006-ben két alkalommal kapott jutalmat a mostani élettársam, aki akkor a Vám- és Pénzügyőrségnél dolgozott. Abban az évben 131 embernek adtam jutalmat. Egy egyéni kimagasló eredményt, vagy egy csapat, egy szervezet munkateljesítményét szoktam ily módon honorálni. A mostani élettársam mindkét esetben egy csapat tagjaként kapott jutalmat. 26 kollégámnak adtam jutalmat kettő vagy több alkalommal az elmúlt évben, tehát nem egy fehér hollóról van szó. A mi kapcsolatunkban megkerestük azt a megoldást, hogy ne dolgozzunk együtt. Nemcsak a magyar Vám- és Pénzügyőrségnél, hanem más szervezetnél is sok élettársi, illetve házastársi kapcsolatban lévő személy dolgozik. Végig kell gondolni, hogy ez jó-e. Mi úgy döntöttünk, hogy nem jó, tehát ő elment onnan, már tizenegy hónapja nincs a testületnél. Én vállaltam a jutalmazásaimat minden alkalommal a szakmai nyilvánosság előtt. Nem valami susmus módon dugtam a hátsó szobában senkinek a zsebébe a jutalmat, hanem büszkén vállalva és az állomány elé példaként állítva minden megjutalmazott kollégámat, mert jelentős munkateljesítmény volt a jutalmazás mögött.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×