eur:
389.19
usd:
362.62
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Fidesz: diplomát minden második fiatalnak!

A Fidesz a felsőoktatási törvény módosításakor el akarja érni, hogy a kormány radikálisan változtasson hibás felsőoktatási politikáján. Pokorni Zoltán, a párt alelnöke szerint a törvénycsomagban inkább rossz elemek vannak, mint jók.

Az ellenzéki politikus azt is elmondta, hogy 1998 óta egyharmaddal csökkent az egyetemekre, főiskolákra felvételizők száma, miközben az érettségizőké nem változott.

"2002-ben állapítottuk meg a 2003-as év keretszámait. Akkor 56.500 fiatal jelentkezhetett egyetemekre és főiskolákra. Idén 43.500. Ez 13 ezer hellyel kevesebb. Húsz százalékos a csökkenés" - állapította meg Pokorni Zoltán.

A volt oktatási miniszter azt mondta: hamis az a kormányzati kommunikáció, miszerint a friss diplomásokra állástalanság vár, illetve a diplomának nincs megfelelő értéke.

"Ennek az ellenkezője az igaz. Egy középfokú végzettséggel sem rendelkező fiatalember munkanélküliségi kockázata több mint 40 százalékos, egy egyetemi végzettséggel rendelkező fiatalemberé pedig 2 százalékos. Tehát nem igaz, hogy az egyetemről kijövő fiatalokra munkanélküliség vár" - szögezte le Pokorni Zoltán.

Honorálják

A politikus hangsúlyozta: az európai országok közül Magyarország és a magyar gazdaság honorálja legjobban bérnövekedéssel a diplomás státust.

"Mi továbbra is azt a célkitűzést tartjuk jónak, hogy egy korosztály fele valamilyen felsőfokú végzettséget szerezzen" - szögezte le a Fidesz alelnöke.

A felsőoktatásba jelentkezők számának csökkenését Pokorni Zoltán az elmondottakon kívül a tandíj bevezetésével és az utazási hozzájárulások, családi adókedvezmények csökkentésével, illetve teljes megszüntetésével magyarázta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×