eur:
389.61
usd:
363.48
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Elakadhat a panelprogram

Miközben a panelprogram hét évvel ezelőtti elindítása óta jellemzően már március elején kiírták a panellakások korszerűsítését szolgáló pályázatokat, az idén még jelenleg is csak azok átdolgozásán fáradoznak.

A Népszabadság arról ír, hogy a kormány és a koalíciós pártok berkeiben nem várt feszültségeket okoz az, hogy a nagykereskedő Magyar Villamos Művek (MVM) és az erőművek mint termelők között az áram felvásárlására hosszú távú szerződések élnek. Az unió azon "követelésével", hogy ezeket a szerződéseket mihamarabb, még a lejárat előtt fel kell bontani, a parlamentben csak az SZDSZ ért egyet. Igaz, a párt elnöke irányítja az energiaágazatért felelős gazdasági minisztériumot. Az MSZP, ezzel a kormánytöbbség és a minap hasonlóképpen megnyilvánuló MDF, a szocialistákkal szoros kapcsolatban lévő MVM, illetve a vele számos ügyben vitázó erőművek viszont ellenállnak. Az uniónak udvariasan, az SZDSZ-nek keményen. A Fidesz - noha a lap kikérte a legnagyobb ellenzéki párt véleményét is az ügyben - hallgat.

Elakad a panelprogram? - teszi föl a kérdést a Magyar Nemzet. Miközben a panelprogram hét évvel ezelőtti elindítása óta jellemzően már március elején kiírták a panellakások korszerűsítését szolgáló pályázatokat, az idén még jelenleg is csak azok átdolgozásán fáradoznak. A lap információi szerint a Panel és a Panel plusz programok átdolgozása többek között azt jelenti, hogy az eddigiekkel ellentétben a jövőben az önkormányzat, az állam és a lakóépület már nem egyharmad-egyharmad arányban vállal részt a fejlesztés finanszírozásában, hanem nagyobb önrészt követelnek majd a lakóktól, és csökkenteni fogják az önkormányzati hozzájárulás mértékét.

Az index arról ír, hogy elévülés miatt szüntették meg a Siemens elleni vesztegetési ügyet. A rendőrség megszüntette az eljárást abban az ügyben, amiben Farkas Imre, az egykori SATeLIT Tv-t üzemeltető TvEgy Rt. tulajdonosa azt állította: a magyarországi Siemens megzsarolta. Hruska Csaba alezredes, a BRFK gazdaságvédelmi osztályának vezetője elmondta, a Siemens és a TvEgy Rt. között támogatási szerződés jött létre 2001-ben, amiben a Siemens vállalta, hogy 1-1,5 milliárd forinttal támogatja a televíziót. A Siemens egy ideig teljesített, majd felmondta a szerződést.

A Világgazdaságból megtudhatják, hogy júliustól tanács kezeli az állami tulajdont - elkészült ugyanis a vagyontörvény tervezete. Új szervezetek, szigorúbb szabályok - ez jellemezné a jövőben az állami vagyongazdálkodást. Az új törvény július 1-jétől lépne hatályba, s ezzel együtt jönne létre a tulajdonosi jogokat gyakorló vagyongazdálkodási tanács.

A Napi Gazdaságnak nyilatkozó volt pénzügyminiszter szerint a lehető legszélesebb adóalappal és a lehető legalacsonyabb adókulccsal kellene bevezetni az ingatlanadót. László Csaba, a KPMG adópartnere szerint a bevezetés évében még nem szabad túlságosan megterhelni a lakosságot, idővel viszont növelhető a mérték.

A portfolio.hu Pörög a Velencei-tó - Tóparti agglomeráció címmel közöl írást. Egyre élénkebb a kereslet a Velencei-tó környéki települések ingatlanpiacán. Az elmúlt években megindult trend csak tovább folytatódik, azaz a térség egyre inkább Budapest és Székesfehérvár agglomerációs ingatlanpiacává alakul át, míg a nyaralópiac egyértelműen kezd háttérbe szorulni. Az árak ugyan nem változtak érdemben a tavalyi évhez képest, ám a kereslet folyamatos erősödével középtávon emelkedhetnek a Velencei-tó melletti ingatlanárak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×