eur:
389.37
usd:
364
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A történelmi címerektől a magyar zászlóig

A magyar zászló színei ősi hagyományokból, a címer korábbi jelképeiből építkeznek. A piros-fehér-zöld 1867-től kezdve hivatalos lobogó, ám kialakulása az 1848-as forradalomhoz köthető.

Az 1848-as követelések egyike volt, hogy "a nemzeti színek régi jogaikba visszaállíttassanak". Addig ugyanis a Habsburgok fekete-sárga színű lobogói alatt vonultak a magyar seregek is.

A mai lobogó hármas tagolása - a francia minta nyomán - a forradalomra utal, és bár már 1848-49-ben is használták, csak ezt követően állandósult. Az 1848-49-es Honvédség még fehér színű, piros és zöld "farkasfogakkal" szegélyezett zászlók alatt harcolt, közepén a címerrel.

A szabadságharc bukását követően a Habsburg-hatalom betiltotta a magyar nemzeti szimbólumok, így a címer- és a zászló használatát, és visszatért az 1848 előtti birodalmi jelképekhez. Ekkoriban büntették a nemzeti színű lobogók használatát.

1867-től kezdve a piros-fehér-zöld zászló hivatalos lobogó lett. Állami zászlóként 1945-ig az úgynevezett kiscímer szerepelt a közepén, 1946 és 1949 között a korona nélküli "Kossuth-címer", 1949 és 1956 októbere között a szovjet mintára készült "népköztársasági címer".

A Nagy Imre-kormány később visszaállította a korona nélküli Kossuth-címert, mely még a forradalom leverését követő néhány hónapban is hivatalos volt. Az újabb szovjet mintájú, vörös csillagos, úgynevezett Kádár-címer a zászlón soha nem szerepelt.

A lobogó a rendszerváltáskor sem változott, és bár használatban van a címeres változat is, az nem hivatalos. Az állami ünnepségeken gyakorta felvonultatják a korábbi magyar történelmi zászlókat is, köztük a politikai vitákkal övezett árpádsávos zászlót, amelynek a The Times angol napilap is cikket szentelt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×