eur:
393.29
usd:
367
bux:
66545.79
2024. április 25. csütörtök Márk

Közmeghallgatás Paksról: Bécsben lesz, Budapesten nem?

Egész Európára kiterjedő közmeghallgatást szeretnének a zöld szervezetek a paksi atomerőmű élettartamának húszéves meghosszabbításáról. A jelenlegi szabályok szerint csak az erőmű tíz kilométeres körzetében kell közmeghallgatást tartani, de valószínűleg Bécsben is lesz.

Környezetvédő szervezetek, köztük a Védegylet nyílt levélben fordult a környezetvédelmi miniszterhez, hogy terjessze ki legalább Budapestre és a magyarországi megyeszékhelyekre az erőmű élettartam-hosszabbításról szóló közmeghallgatásokat.

A közmeghallgatás során a lakosság tájékoztatást kaphat az erőmű őket érintő terveiről, elmondhatják a véleményüket, ugyanakkor érdemi döntéshozói jogosítványa, jogkövetkezménye nincs.

Vay Márton, a Védegylet munkatársa az InfoRádióban elmondta: a jelenlegi szabályok szerint a Paksi Atomerőmű Zrt. határozhatta meg azt a kört, ahol közmeghallgatásokat kell tartani az erőmű üzemidő-hosszabbításáról.

Tíz kilométer kontra Európa

A erőmű vezetése úgy döntött, hogy csak az ő 10 kilométeres körzetükben kell közmeghallgatásokat tartani - tette hozzá Vay Márton.

A Védegylet munkatársa szerint ez abszurd álláspont, mivel egy üzemzavar vagy baleset ennél jóval nagyobb területet érint.

Mi azt szeretnénk, ha a közmeghallgatásokat egész Európára kiterjesztenék. Amikor a temelini erőmű üzemidő-hosszabbításáról volt szó, akkor Budapesten is tartottak közmeghallgatást - emlékeztetett Vay Márton.

A környezetvédő közölte: Ausztria már kezdeményezte, hogy Bécsben tartsanak közmeghallgatást Paksról, és ezt egy nemzetközi egyezmény értelmében meg kell tartani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×