eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed

A főnökök akadályozzák a gazdaság fejlődését

Magyarországon a munkavállalók fele egy számítógép előtt ülve végzi munkáját. Ezek azok a beosztások, amelyeket távmunkában is el lehetne végezni. Ennek ellenére az alkalmazottaknak alig két százalékát foglalkoztatják ebben a formában.

A Magyar Távmunka Szövetség szakmai alelnöke szerint a távmunka főleg a magyar vezetők hozzáállása miatt nem terjedt még el. Egy főnök ugyanis attól érzi magát főnöknek, hogy beosztottjait maga mellett tudja.

Az Egyesült Államokban már minden negyedik ember részben vagy egészben a munkahelyétől távol végzi munkáját. Az Európai Unió régi tagállamaiban ez az arány 15-20 százalék. A foglalkoztató ezzel jelentős összeget takaríthat meg, hiszen nem kell számára irodát biztosítani.

Magyarországon csak ott alkalmazzák ezt a foglalkoztatási formát, ahol a vezetőség már belátta, hogy költséget takaríthat meg a távmunkásokkal. Bizonyos szakmákban viszont előfordul, hogy a képzett szakembereket csak így tudják megnyerni a cégek. Fejlesztő informatikust például igen nehéz találni - mondta Forgácsa Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Új-Zélandon súlyos gondokat okozhat a zöldenergiára való túlságosan gyors átállás. Még a nagy szegmenst jelentő vízienergia sem garantálja – az aszályok miatt – a megbízható áramtermelést, ami, egy szakértői vélemény szerint kényszerű áramszünetekhez vezethet. Közben már több üzem bezárt, mert nem tud termelni a magas áramköltségek miatt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×