eur:
394.68
usd:
371.77
bux:
66903.56
2024. április 16. kedd Csongor

Miniszteri keringő: ki megy, ki marad?

Egyelőre csak találgatni lehet, mennyien és kik lesznek a második Gyurcsány-kormány tagjai, hiszen a kormányfő saját bevallása szerint egyelőre nem foglalkozik ezzel a kérdéssel.

Ha Gyurcsány Ferenc tartja magát a kormánypárti politikusok kampány során tett kijelentéseihez, akkor a jelenlegi 16 helyett csak 12 miniszter lesz a következő kormányban.

Vidékről érkezhet az új oktatási miniszter

Sajtóinformációk szerint a szocialisták nem egy ismert politikust, hanem Tóth Tiborné személyében egy mosonmagyaróvári iskolaigazgatót szánnak az Oktatási Minisztérium élére.

Tóth Tiborné, a Kossuth Lajos Gimnázium igazgatója, szocialista képviselőként, de pártonkívüliként lesz ott az Országgyűlésben.

A politikus az InfoRádió megkeresésére közölte: nem kapott ilyen felkérést, de nem zárta ki, hogy elvállalná a feladatot. A politikus hozzátette: a parlamentben az oktatási bizottságban szeretne dolgozni.

A Magyar Nemzet értesülése szerint az SZDSZ sem mondott le a tárcáról, de Magyar Bálint helyett Sándor Klárát javasolják. A szegedi képviselő azonban a Magyar Televíziónak azt mondta: nem vállalná el a posztot.

A találgatások között az is szerepel, hogy a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumát az oktatási tárcához csatolnák.

Gráf, Juhász és Veres maradhat

Értesülések szerint Gyurcsány Ferenc nem akarja az SZDSZ-nek átengedni az egészségügyi tárcát; várhatóan megtartja viszont Gráf Józsefet az agrártárca, és Juhász Ferencet pedig a honvédelmi minisztérium élén.

Kulcskérdés, hogy posztján marad-e a jelenlegi pénzügyminiszter, Veres János.

Ha igen, az arra utalna, hogy nagy vonalaiban folytatódik az eddigi költségvetési politika, ráadásul szeptemberre el kell készíteni az új konvergencia programot.

Szétszedhetik a Belügyminisztériumot

Szocialista körökben ismert nézet, hogy a legvalószínűbb Lamperth Mónika belügyminiszter leváltása, de legalábbis hatáskörének megkurtítása úgy, hogy a rendvédelmi szervezetek irányítását elveszik tőle, és a jövőben csak az önkormányzatokért felel majd.

Más hírek szerint az SZDSZ nem tart igényt a környezetvédelmi tárcára, szívesen látná viszont Fodor Gábort az igazságügyi miniszteri székben, ahonnan az oda átvezényelt rendvédelmi szervezeteket is irányíthatná.

Kuncze és Kiss magasra tör?

A Horn-kormányban belügyminiszterként dolgozó Kuncze Gábor SZDSZ-elnök biztosan nem tér vissza a kormányba - legalábbis ő maga ezt mondta, bár más hírek szerint lehet, hogy lesz egy rá váró miniszterelnök-helyettesi poszt.

A most SZDSZ-es vezetés alatt álló informatikai terület és a gazdaságfejlesztés egy csúcsminisztériumban összpontosulna, amelyet értesülések szerint Kiss Péter mostani kancelláriaminiszter kapna meg.

Az SZDSZ-es Kóka János mostani gazdasági és közlekedési miniszter pedig akár egészségügyi miniszter is lehetne, hiszen orvosi végzettsége van és a liberálisok kampánya negyedrészben erre a területre koncentrált.

Egyelőre nyitott kérdés az is, mi lesz a kormány talán legkevésbé észrevehető tagja, Somogyi Ferenc külügyminiszter sorsa.

Mivel a 100 lépés program karcsúsítást ígér, valószínűleg csomagolhat a két tárca nélküli miniszter, Kolber István és Baráth Etele.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Az Izrael elleni csapás oldhatja meg Ukrajna támogatásának kérdését – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Az Izrael elleni csapás oldhatja meg Ukrajna támogatásának kérdését – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Kijev közben elutasította azt az amerikai kérést, hogy ne támadjanak orosz olajfinomítókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×