eur:
393.75
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Már több mint 900 ezren szavaztak

Vasárnap kilenc óráig a szavazásra jogosultak 11,39 százaléka szavazott az országgyűlési választások első fordulójában. Az Országos Választási Iroda szerint este 10 és 11 óra között rendelkezésre állhat a parlamenti választások első fordulójának előzetes eredménye.

Az Országos Választási Iroda adatai szerint kilenc óráig összesen 911 ezer választó járult az urnákhoz.

A legtöbben Jász-Nagykun-Szolnok megyében (12,77 százalék), a legkevesebben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében voksoltak.

A négy évvel ezelőtti parlamenti választás első fordulójában a választásra jogosultak 8,81 százaléka voksolt az első három órában.

Tudnivalók

A választók két szavazócédulát kapnak: az egyiken a területi listán induló pártokra, míg a másikon az adott választókerületben induló egyéni jelöltekre voksolhatnak.

Területi listán 152 mandátum sorsa dől el, az egyéni jelöltek közül 176 lesz képviselő, míg a fennmaradó 58 helyet a töredékszavazatok alapján kaphatják meg a jelölő szervezetek.

A szavazáskor szükség van a lakcímet is tartalmazó személyi igazolványra, vagy az új típusú, kártya formátumú személyazonosító okmány esetén a lakcímigazolványra is.

A szavazás első fordulója akkor lesz érvényes, ha az arra jogosultak több mint fele elmegy voksolni, és akkor lesz eredményes, ha valamelyik jelölt megkapja a leadott szavazatok több mint felét.

Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság elnöke arról számolt be, hogy az elmúlt 3 hónapban összesen 107 kifogást bírált el a testület, a határozatok negyede került a Legfelsőbb Bíróság elé, amely csupán egy esetben változatta meg a bizottság döntését.

A voksolást várhatóan 300 újságíró és 160 külföldi megfigyelő kíséri figyelemmel az Országos Választási Iroda központjában.

Javított szavazólapok Szabolcsban

Visszalépések miatt javított szavazólapot kapnak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a szavazók - közölte a területi választási iroda vezetője.

A megye 5-ös számú, baktalórántházi, illetve a 10-es számú, fehérgyarmati választókerületében egy-egy egyéni jelölt lépett vissza, ezért a nevüket a szavazólapon áthúzták, mivel újra nyomtatásra már nem volt lehetőség - mondta Borbély Károly.

Hozzátette: a kampánycsendre tekintettel az érintett jelöltek nevét és pártját nem közölheti.

Az egyik egyéni visszalépés miatt változás történt a listás szavazólapon is, törölni kellett ugyanis az érintett párt nevét, mert egyre csökkent az egyéni jelöltjeinek száma,így nem állíthatott pártlistát a szavazásra.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×