eur:
394.8
usd:
371.31
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Javuló árvízhelyzet

A műszaki szakemberek a rendkívüli készültségi fokozat feloldását javasolták a Duna mentén, a Tiszán nem látják indokoltnak a vészhelyzet kihirdetését - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs szóvivője.

Reich Gyula az InfoRádióban elmondta: a folyók védvonalain összesen 2.838 kilométer hosszon van készültség, ebből 1.423 km-en harmadfokú. A Duna Bajánál 975 centiméterrel tetőzik. Budapestnél 782 centiméteren áll a víz.

A Duna felső szakaszán már megkezdték a takarítást és a fertőtlenítést. Itt hamarosan csökkenteni lehet az árvízvédelmi fokozatot - közölte Reich Gyula, hozzátéve: a rendkívüli készültséget sem kell sokáig fenntartani, amely jelenleg 158 kilométeren van érvényben.

A Tiszán főleg a felső szakaszon van szükség jelentős védekezésre, Tokajnál és Sárospataknál a Bodrog áradása is gondot okoz. A folyó alsó szakaszán elhúzódó áradásra számítanak, amelyet tovább súlyosbít, hogy a Körösök és a Maros vízgyűjtő területein is sok csapadék hullott az elmúlt napokban.

Dobson Tibor, a katasztrófavédelem szóvivője az InfoRádióban azt mondta: eddig 565 embert költöztettek ki otthonából az ár- és belvíz miatt. A gátakon jelenleg is több mint 15 ezer ember dolgozik. A Tisza térségében még senkinek sem kellett elhagynia házát.

Szombattól ismét látogatható a Margitsziget, a homokzsákokat azonban még nem tudták elszállítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×