eur:
392.26
usd:
366.78
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A Fidesz tudja meg leggyorsabban a választási eredményt

A több párt által előterjesztett, a szavazás módját több ponton módosító javaslat alkalmas arra, hogy megakadályozza a láncszavazásos választási csalást - mondta a Fidesz kommunikációs vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában.

Deutsch-Für Tamás az országos listát állított pártok szerdai megbeszéléséről közölte: közös állásfoglalást juttatnak el az Országos Választási Bizottsághoz (OVB), amelyben kérik, hogy a szavazás olyan módon változzon meg, ami kizárja a láncszavazást.

Az első változás az lenne, hogy a választók a szavazólapokat a szavazatszámláló bizottság előtt tegyék bele a borítékba; a második, hogy a szavazólapok mindkét oldalát pecsételjék le; a harmadik, hogy ne lehessen kivinni a szavazólapot a szavazóhelyiségből - részletezte a javaslatot Deutsch-Für Tamás.

Az ellenzéki politikus szerint ezzel nem sérülne a választás titkossága, és mindez megakadályozná a láncszavazást, amelyet egyébként utólag szinte lehetetlen bizonyítani.

A megvalósításról Deutsch-Für Tamás azt mondta: elképzelhető, hogy ehhez elég lesz az OVB állásfoglalása, de ha nem, akkor a pártok egyetértésével rendkívüli parlamenti ülést hívnak össze, amelyen módosítják a szükséges jogszabályokat.

A párt alternatív szavazatszámláló-rendszeréről a politikus kijelentette: mind a 11 ezer szavazókörben van delegáltjuk, aki a hivatalos úthoz képest gyorsabban, egy-két órás előnnyel tudja eljuttatni a Fidesz-központba az eredményeket, ennek szerinte a szűk fellebbezési határidő miatt van jelentősége.

A rendszer segítségével arról is meggyőződhetünk, hogy a szavazókörökben kialakult végeredmény és azok összesítése megfelel-e egymásnak - tette hozzá.

Túlköltekezés?

Az MDF állítására, miszerint a három másik parlamenti párt sokkal többet költött a törvényben megengedettnél, Deutsch-Für Tamás úgy reagált: a demokrata fórum felvetése "nem őszinte", mert az Állami Számvevőszék utólagos ellenőrzése miatt nem lehet a kereteket túllépni.

A fideszes politikus szerint az történhetett, hogy az MDF a hivatalos listaárakon számolt, de így szerinte nagyságrendeket lehet tévedni.

A miniszterelnök üzleti ügyei

A miniszterelnök a Szalay utcai ingatlan körüli ügyével kapcsolatban Deutch-Für Tamás emlékeztetett arra, hogy a Legfőbb Ügyészség az ingatlanra kötött bérleti szerződéssel összefüggésben a közérdek sérelme miatt pert indít.

A hűtlen kezelés gyanúja is felmerült, de ez a cselekmény elévült - tette hozzá a Fidesz kommunikációs vezetője.

Arra a felvetésre, hogy ezek az ügyek még Gyurcsány Ferenc politikai pályafutásának kezdete előtt történtek, az ellenzéki politikus azt mondta: a felelősség oszthatatlan, nem eshetnek más megítélés alá a kormányfő akkori és közelmúltbeli cselekedetei.

Nagygyűlések, választási részvétel

Deutsch-Für Tamás a Fidesz vasárnapi nagygyűléséről elmondta: összehangolt együttműködésre készülnek a rendőri szervekkel; szerinte ugyanakkor fontos bizonyítani, hogy a fenyegetések nem félemlítik meg az embereket.

A választási részvételi aránnyal kapcsolatban az ellenzéki politikus megjegyezte: semmi kivetnivalót nem talál abban, hogy a választás napján a fideszes aktivisták személyesen buzdítsák az embereket a részvételre.

Deutsch-Für Tamás arra bíztatta az MSZP-s szimpatizánsokat, hogy ugyancsak keressék meg a választópolgárokat, és "szelíden, barátsággal" próbálják őket rávenni a szavazásra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×