eur:
394.47
usd:
370.34
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Az MDF az önkormányzati választásokról egyeztetne

Egyeztetést javasol a négy parlamenti párt között az MDF az önkormányzati választások időpontjáról. Herényi Károly frakcióvezető közleményben jelezte, hogy pártja egyetért a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) felvetésével, amely szerint nem szerencsés, ha egy éven belül tartják a parlamenti és az önkormányzati választásokat.

Zongor Gábor, a TÖOSZ főtitkára az InfoRádióban január 7-én azt javasolta, hogy halasszák el egy évvel az őszi önkormányzati választásokat.

A választási kampányok elvonják a figyelmet a mindennapos munkától, megnehezítik az adott év tervezését – tette hozzá.

A főtitkár szerint az sem szerencsés, ha Magyarország új polgármesterekkel és képviselő-testületekkel indul neki az Európai Unió következő költségvetési ciklusának.

Sokan úgy gondolják, hogy szükség lenne már az önkormányzati rendszer megváltoztatására, a finanszírozás átalakítására. Kizárt, hogy ez az októberi önkormányzati választások előtt megtörténjen – mondta Zongor Gábor.

A TÖOSZ tervei szerint a halasztást követő önkormányzati ciklus 5 éves lehetne, így 2012-ben a parlamenti választás félidejére esnének az önkormányzati választások. Ettől kezdve ismét 4 éves mandátumot kapnának a polgármesterek és helyi képviselők.

Ez minden politikai erő számára jó lenne, hiszen a ciklus félidejében tartott választásnál nincs jobb közvélemény-kutatás a politikai erők támogatottságáról – vélekedett a főtitkár.

Zongor Gábor úgy vélekedett, hogy a szervezet javaslata alkotmánymódosítással megoldható.

A mindenkori ellenzéknek kedvezne, ha a parlamenti ciklus félidejében lennének az önkormányzati választások - mondta Tóth Zoltán, a Közép- és Kelet-Európai Választási Szakértők Szövetségének vezetője az InfoRádióban.

Az eddigi gyakorlat szerint az önkormányzati választásokon a kormánypártok megismételték a parlamenti voksoláson elért sikerüket. Két évvel később azonban már kialakul a választókban a kormánnyal szembeni kritikai szemlélet - tette hozzá Tóth Zoltán.

Ezért elsősorban politikai akarat kell ahhoz, hogy ez a kezdeményezés megvalósuljon - hangsúlyozta a választási szakértő.

Tóth Zoltán elmondta: a változtatáshoz az alkotmány kétharmados többséget igénylő módosítására lenne szükség; ugyanakkor, ha a köztársasági elnök kitűzte az önkormányzati választás időpontját, már csak a következő ciklusban nyílik erre lehetőség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×