eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Mire költsék a Budapest Airport privatizációs bevételét?

A Fidesz egészségügyi egyeztető fóruma is azt javasolja, hogy a Budapest Airport eladásából származó bevételt teljes egészében fordítsák az egészségügyre. Az MSZP hangulatkeltésnek nevezte a felvetést.

Mikola István, a Fidesz egyeztető fórumának vezetője úgy vélte: az egészségügy helyzete megkívánja, hogy a 464,5 milliárd forint legalább egy részét megkapja az ágazat.

Mint mondta: a pénz a Nemzeti Egészségügyi Fejlesztési Alapba kerülhetne, mivel az elmúlt 15 évben csaknem ezermilliárd forinttal csökkent az alap támogatása.

Emlékeztetett arra, hogy először az Egészségügyben és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete kezdeményezte a javaslatot.

Az ellenzéki párt egyeztető fórumának keddi tanácskozására meghívták Cser Ágnest, az EDDSZ elnökét és a Fidesz vezetőjét is. Orbán Viktor arról beszélt, hogy nem az egészségügy az egyetlen terület, ahová juttatni kellene a privatizációs bevételből. Példaként a kutatásfejlesztést, az oktatást és a gazdaságfejlesztést említette.

A Pénzügyminisztérium szerint a kormány teljes egészében az államadósság törlesztésére szeretné fordítani a Budapest Airport eladásából származó bevételt - mondta a tárca közigazgatási államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában. Katona Tamás hangsúlyozta: ha a privatizációból származó bevételt más célokra fordítanák, az csak tovább növelné az államháztartási hiányt.

Korábban Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese hangulatkeltésnek nevezte a Fidesz elnökének felvetését. Mint mondta, Orbán Viktornak is tudnia kell, hogy az adósságcsökkentés számlákon történik, és a zárszámadásban elszámol vele a kormány.

Véleménye szerint a Fidesz elnökének tisztában kell lennie azzal, hogy a privatizációs bevételt nem lehet költségvetési kiadássá tenni, ha ez az összeg a büdzsé bevételi oldalán nem jelenhet meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×