eur:
395.83
usd:
364.91
bux:
65577.78
2024. március 19. kedd Bánk, József
Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke beszél az április 8-ai országgyűlési választás szavazólapjainak nyomtatásáról tartott sajtótájékoztatón az ÁNY Biztonsági Nyomda kőbányai telephelyén 2018. március 22-én. A nyomdában kétféle (a magyarországi és levélben szavazáshoz szükséges) országos pártlistás szavazólapot, a 106 egyéni választókerület és a 13 nemzetiség országos listás szavazólapját, vagyis összesen 121 félét készítenek. Körülbelül 18 millió szavazólap készül a nyomdában.
Nyitókép: Szigetváry Zsolt

230 tonna papír: nyomtatják a szavazólapokat

Már nyomtatják az április 8-i országgyűlési választás szavazólapjait Budapesten, a nyomtatás múlt héten szombaton kezdődött.

Az újságírókat csütörtökön engedték be az ÁNY Biztonsági Nyomda kőbányai géptermeibe és csomagolócsarnokába azért, hogy meggyőződhessenek arról, milyen szigorú biztonsági intézkedések mellett készülnek az országgyűlési választási papírok, illetve azokat miként csomagolják, "dobozolják" szavazóköri bontásban. Az április 8-ai voksoláson több mint 8 millió választópolgár jogosult szavazni. A szavazólapokat és szavazási kellékeket a voksolást megelőző szombaton szállítják ki a megyeszékhelyekre, illetve az országgyűlési egyéni választókerületi központokba, ahonnan továbbszállítják azokat a szavazókörökbe.

Négy évvel ezelőtt az országos pártlistás lapon összesen 18 szervezet szerepelt, idén 23 közül lehet választani. A szervezetek sorrendjét március elején sorsolta ki a Nemzeti Választási Bizottság. Az A/3-as méretű szavazólapokon három sorban szerepelnek a listák. Látható a szervezet sorszáma, alatta a logója, majd a szavazásra szolgáló kör, alul a jelölőszervezet teljes neve és a lista első öt jelöltjének neve.

Az egyéni választókerületi szavazólapokon szereplő jelöltek sorrendjéről minden választókerületben külön sorsolást tartottak. Az indulók száma választókerületenként eltérő – erről korábban Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke beszélt.

"Továbbra is Nógrád megye 1-es számú egyéni választókerülete vezet 34 jelölttel, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3-as és 4-es kerületében 31-31 jelölt szerepel a szavazólapon. A legkevesebb jelölt a budapesti 7-es választókerületben van, hat fő" - mondta az NVI vezetője.

Pálffy Ilona elmondta: eddig 93 jelölt lépett vissza, jelenleg 1650-en vannak nyilvántartásba véve. Mint mondta, a nyomda eddig követni tudta a visszalépéseket és a visszalépők választókerületében újranyomtatták a szavazólapokat, körülbelül 60-70 ezret. Mostantól azonban már nem tudják ezt követni, így a szavazás napjáig visszalépőket a szavazatszámláló bizottságok "húzzák le" a szavazólapokról.

A nyomda 230 tonna - 6290 kilométer - papírt használ fel a szavazólapok nyomtatásához, az összes boríték - egymás mellé helyezve - szinte lefedné a fővárost. A szavazatszámláló bizottságok kapnak 165 ezer golyóstollat, a tagok csak a hivatalos íróeszközt használhatják; a fülkékben is elhelyeznek egyet-egyet a voksoláshoz, de a választók a sajátjukat is használhatják. Kiküldenek a szavazókörökbe 110 kilométer nemzeti színű szalagot is az urnák lezárásához. A mintegy 140 ezer elsőválasztó nemzeti színű szilikonos karkötőt kap ajándékba.

Pálffy Ilona elmondta: a választás összes költségét 8,9 milliárd forintra tervezték, ebből a nyomdaköltség tervezett kiadása 1,3 milliárd forint. A szavazólapok nyomtatása 445 millió forintba kerül, a 11 ezer műanyag urna pedig 270 millió forint.

A 106 egyéni választókerületben összesen 10 286 szavazókört alakítanak ki. Ezekbe kell a pártoknak és a független jelölteknek választási bizottsági és szavazatszámláló bizottsági tagokat delegálniuk, ennek pénteken jár le a határideje – emlékeztetett a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

Az NVI honlapján csütörtök délelőtt feltüntetett adatok szerint a szavazatszámláló bizottságokba 5564 főt delegáltak a szervezetek, a legtöbbet a Fidesz-KDNP.

Pénteken van a nemzetiségi szavazók regisztrációjának határideje is, a levélben szavazó magyarországi lakcímmel nem rendelkezők pedig szombatig regisztrálhatnak. Azok, akiknek van magyarországi lakcímük, de nem tartózkodnak az államban, március 31-éig, jövő szombatig jelentkezhetnek be a külképviseleti névjegyzékbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×