eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay.com

Ezzel a módszerrel rájöhet, milyen kockázatot hordoz a depresszió az alvásideje alapján

A rendszeresen kevés alvás megnöveli a depresszió kockázatát – derül ki egy új tanulmányból. Ami újdonság a kutatásban: úgy tűnik világossá válik, hogy az alváshiány előzi meg a depressziót és az nem a betegség következménye.

Az, hogy a rövid alvásnak köze van a depresszióhoz és viszont, szinte már senkinek sem újdonság. Tanulmányok sokasága mutatta ki a kapcsolatot a biológiai óránknak ellentmondó életmód és a mentális, szív- és súlyproblémák között. Az azonban nem volt világos, hogy melyik jön előbb. Tudósok most bizonyítékot találtak arra, hogy a rendszeresen kevés alvás előzheti meg a depressziós tünetek kialakulását.

„A mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás dilemmával szembesülünk az optimálisnál kevesebb alvás és a depresszió kérdésében” – idézi a The Guardian című lap Odessa Hamilton PhD-hallgatót, a londoni UCL egyetem kutatásának vezetőjét.

„Az álmatlanság és a depresszió gyakran kéz a kézben jár, és eddig nem volt világos, melyik jön előbb. A betegségre való genetikai fogékonyságot szem előtt tartva megállapítottuk, hogy a kevés alvás valószínűleg megelőzi a depressziós tüneteket, nem pedig fordítva”.

A kutatók több mint 7100 angliai páciens genetikai és egészségügyi adatait elemezték ki, az öregedésről szóló angliai panelkutatás adatbázisából. (Az ilyen kutatások hosszú éveken át figyelik meg a résztvevőket.)

Azt, hogy mennyit alszunk egy-egy éjszaka vagy milyen hajlamunk van a depresszióra, részben örököljük. Korábbi kutatások szerint

genetikánk 40 százalékban hat ki az alvás időtartamára, míg a depresszió 35 százalékban örökletes.

A mostani kutatásban a tudósok az évek során megfigyelték, hogy az öt óránál rövidebb alvásra genetikailag hajlamos embereknél 12 év leforgása alatt nagyobb valószínűséggel alakulhat ki depresszió. Viszont azok, akik genetikailag hajlamosak a depresszióra, nem hajlamosak automatikusan az álmatlanságra.

A kutatásban részt vevő alanyok átlagban hét órát aludtak naponta, de egy tizedük már azzal kezdte a felmérést, hogy kevesebb, mint 5 órát aludt. A kutatás végére az arányuk már több mint 15 százalék volt, míg a depressziós tünetekkel rendelkező alanyok aránya 9-ről 11 százalékra emelkedett.

Ebből azt is levezették, hogy akik napi öt órát vagy annál kevesebbet alszanak, azoknál 2,5-szer nagyobb a depressziós tüntetek kockázata. Akiknek pedig depressziós tünetei vannak, azok háromszor nagyobb valószínűséggel szenvednek álmatlanságtól, mint akiknek nincsenek.

Az eredmények nem túl bíztatók azok számára, akik alvási zavarokkal küzdenek – jegyzi meg a The Guardian, a kutatásvezető szerint azonban nem kell a rossz alvásra vagy a depresszióra úgy tekinteni, hogy az elkerülhetetlen volna. A tanulmány azt támasztja alá, hogy a jó mentális egészség szempontjából fontos az alvás.

„Én azt javaslom, hogy legyen prioritásunk az alvás és hagyjuk el az ágyba menetel halogatásának szokását. A genetikában van egy mondás:

a gének csőre töltik a pisztolyt és a környezet húzza meg a ravaszt.

Tehát Ön – mégha hajlamosabb is rá – csökkentheti a kockázatot” – mondta Odessa Hamilton.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×