INFORÁDIÓ
2022. november 26. szombat
Virág

szlovák

légtér

védelem

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztert (j) katonai tiszteletadással fogadja Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter (b) Pozsonyban, a védelmi minisztérium épülete előtt 2022. szeptember 26-án.

Magyar gépeket is bevonhatnak a szlovák légtér védelmébe

Magyarország is csatlakozhat Szlovákia légterének védelméhez. A szándékát még októberben jelezte, zajlanak a szakértői egyeztetések – tájékoztatott pénteken s szlovák védelmi minisztérium. A tárca vezetője, Jaroslav Naď azt is elmondta, hogy Ukrajna átvette a hetedik Zuzana 2 önjáró löveget Szlovákiától, és hamarosan megkapja a nyolcadik darabot is. Robert Fico, az ellenzéki Smer pártelnöke bírálta a kormányt, amely „teljes tudatában támogatja az amerikai érdekeket”.

„Magyarország, csakúgy, mint a többi NATO-tagállam, tagja a szövetség integrált légi és rakétavédelmi rendszerének, ezért csatlakozása a szlovák légtér védelméhez védelmi és politikai szempontból is pozitív lépés lenne, és hozzáadott értéket jelentene minden résztvevő fél számára” – tájékoztatott Martina Kovaľ Kakaščíková, a szlovák védelmi tárca szóvivője.

Szlovákia légterének védelmét a MiG-29-es vadászgépeinek leállítása, vagyis augusztus óta Csehország és Lengyelország biztosítja, amíg Pozsony várhatóan 2024-ben megkapja az új, F-16-os vadászgépeket. A szóvivő szerint a MiG-ek további felhasználásáról nem született döntés, és zajlanak a tárgyalások.

Kakaščíková azt mondta, hogy a Németország által Ukrajnának adományozott német felszereléseket a kelet-szlovákiai Nagymihályban fogják javítani. A katonai eszközök helyreállítási munkálatai néhány héten belül megkezdődhetnek, és a javítások árát a német állam megtéríti. Az erről szóló megállapodást egy kormányközi memorandumban iktatták Brüsszelben, a kérelem Berlinből szeptemberben érkezett Pozsonyba.

Jaroslav Naď szlovák védelmi miniszter elmondta: tekintettel a szlovák-német kétoldalú kapcsolatok magas színvonalára és az Ukrajnának nyújtott támogatás sürgősségére,

intenzíven dolgoztak a megállapodáson, hogy a lehető leghamarabb elkezdődjenek a javítások.

A szlovák védelmi tárca arra számít, hogy a munkák elsősorban az ágyúk és a légvédelmi rendszerek javítására irányulnak majd.

A szlovák tárcavezető azt is közölte, hogy Ukrajna átvette a hetedik Zuzana 2 önjáró löveget Szlovákiától, és hamarosan megkapja a nyolcadik darabot is, melyet az állami Konštrukta-Defence vállalat szállít számára kereskedelmi szerződés alapján. Hozzátette: Ukrajna kifizette mind a hét önjáró tarackágyú teljes árát. „A Konštrukta-Defence folytatja a gyártást, Dánia, Norvégia és Németország további 16 Ukrajnának szánt tarackágyú árát fizeti ki, hamarosan aláírjuk a szerződéseket” – tájékoztatott a védelmi miniszter.

Az ellenzék viszont nem ért egyet a kormány lépéseivel. Robert Fico exkormányfő, a Smer pártelnöke bírálta a kabinetet, amely szerinte „teljes tudatában támogatja az amerikai érdekeket.” A párt csütörtökön Pozsonyban tartott kongresszusán kritizálta Zuzana Čaputová államfőt és Eduard Heger miniszterelnököt, amiért az ukrajnai háborúhoz való hozzáállásukkal „egyoldalúan támogatják az Egyesült Államok érdekeit”. A Smer elnöke hozzátette, pártja nem akarja, hogy Szlovákia Oroszország ellensége legyen, és arra készül, hogy megnyerje a következő parlamenti választásokat

Nyitókép: MTI/Filep István
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018