eur:
393.63
usd:
369.03
bux:
65691.74
2024. április 23. kedd Béla
Védőmaszkos járókelő a londoni Westminster hídon 2021. december 15-én. A kormány december 13-i hatállyal felszólította a munkába járókat, hogy a koronavírus új változatának, az omikronnak a felbukkanása miatt lehetőleg otthonról dolgozzanak, ugyanakkkor sokan állnak sorban az oltópontoknál az emlékeztető oltásért, hogy védekezzenek az új mutánssal szemben.
Nyitókép: MTI/AP/Frank Augstein

Trükkös új omikron-mutánsok okoznak aggodalmat

Az Egyesült Államokban új Covid-hullám van kialakulóban, és hasonló a helyzet Nagy-Britanniában is két koronavírus omikron-alvariáns miatt. Ezek egyikét az eddigi legrosszabbnak nevezték szakértők, mert kikerüli az antitesteket és könnyen fertőz.

Nagy-Britanniában hivatalosan közel heti 110 ezer új fertőzöttet tartanak számon, ami egy hét alatt 37 százalékos növekedés. A mobiltelefonos alkalmazásra épülő és a több millió felhasználó önkéntes adatbeküldésén alapuló ZOE Covid-tünet tanulmány azonban napi 300 ezerre becsüli a fertőzéseket. Az USA-ban pedig közben 45 százalékkal ment fel az új fertőzések aránya.

A tekintélyes tudományos magazin, a Nature taglalta a „főbűnösöket”, a koronavírus omikron törzsének BA.4 és BA.5 alvariánsait, – amelyek olyanokat is megfertőzhetnek, akik immunisak voltak a korábbi omikron-változatokkal szemben. Korábban, ha az ember egyszer már átesett a Covidon, akkor 84 százalékkal csökkent az esélye, hogy újra megfertőződjön. Most viszont

úgy tűnik, a korábbi fertőzés nem véd az új variánsoktól

– amelyeknek máris itt van egy vetélytársuk.

Indiában feltűnt egy úgynevezett második generációs omikron-alvariáns, a BA.2.75, amit aggasztónak nevezett a törzs genóm szekvenálását elvégző izraeli szakértő. Shay Fleishon, a Sheba Orvosi Központ víruslaborjában dolgozó szakértő szerint eddig az ilyen második generációs variánsok csak néhány esetben és egy régióban fordultak elő.

Most viszont

hetek alatt nyolcvan mintában mutatták ki: India mellett az Egyesült Államokban, Németországban, Nagy-Britanniában, Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon volt eddig egy vagy két eset.

Mindez azt jelenti, hogy ez vagy a következő alvariáns életképesebb lehet.

Kutatók kilenc mutációt fedeztek fel a variáns tüskefehérjéjén. Az egyikkel el tudja kerülni a jelenlegi vakcinák által generált antitesteket. A másikkal pedig – úgy tűnik – jobban tud csatlakozni az emberi sejteken található ACE2 fehérjéhez, amely a vírus számára a sejtjeinkbe való bejutás kapuja – magyarul: jobban tud fertőzni.

Miközben Kínában és Ázsia egyes részein még mindig bevezetnek karanténokat, addig Nyugat-Európa és a fejlett világ a vakcinákra támaszkodott a védelemben. Az új törzsek azonban egyéb védőintézkedések híján elkezdhetnek terjedni.

Mindez másképp hat majd az egyes országokra, függően attól, hogy mekkora az átoltottság és hogy kialakult-e helyben „hibrid immunitás” – mondják szakértők. Igen ám, de mennyire védenek a vakcinák?

A Nature szerint több kutatás is azt állítja, hogy

a védőoltások által generált antitestek kevésbé tudják felismerni a BA.4-et és 5-öt, szemben az omikron korábbi variánsaival és blokkolni azokat.

Azaz, a védőoltást kapott emberek többször is megfertőződhetnek az új variánsok által.

A kutatók egyelőre nem tudják, hogy ez a két változat az utolsó-e az omikron-törzsön belül – utaltak rá egy hete, mielőtt a BA.2.75 hallatott volna magáról. Mint ahogy azt sem, hogy a további mutációkkal gyengül-e a vírus – mivel ez más vírusok esetében nem mindig volt így.

A nagy kérdés az, hogy a tünetek idővel enyhülnek-e és hogy eltűnnek-e a hosszú Covid okozta gondok – jegyezte meg a Nature.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×