eur:
394.89
usd:
370.5
bux:
65153.4
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Oltópont lesz a pozsonyi "népstadion"

Pozsony megye oltási központot rendez be a Nemzeti Futballstadionban, amely egyelőre csak a hétvégén fog működni. Ha viszont lesz elég vakcina, képesek lesznek beadni naponta akár 2500 védőoltást is. Szlovákiában sem megy egyébként zökkenőmentesen az oltás. Óriási a túljelentkezés a szabad időpontokra, a rendszer pedig leterhelt.

A pozsonyi Nemzeti Futballstadionban kialakított oltási központban már szombaton és vasárnap elkezdődik a tömeges oltás. Egyelőre csak a hétvégén lehet menni oltásra a 60 és 70 év közötti korcsoportnak AstraZeneca vakcinával.

Az időpontokra

csütörtök kora estétől lehetett jelentkezni az interneten,

de még a régi rendszer szerint. Vagyis, akinek előbb sikerült, az hamarabb sorra kerül.

Az állam ugyan azt ígérte, hogy jövő héttől ugyan elindítja a Váróterem névre keresztelt mobilapplikációt, amely folyamatosan elosztja majd az időpontokat, de az eddigi tapasztalatok óvatosságra intenek, hogy tényleg lesz-e ebből valami, és ha igen, mikor.

Pozsony megye abban is eltérően közelítene a vakcinázáshoz, hogy lehetővé tenné az oltást a fiatalabb krónikus betegeknek, akik az eddigi oltási stratégiából kimaradtak, mert az állam már csak az életkor szerint akar oltani, illetve az egészségügyi dolgozókat, valamint a kritikus infrastruktúrában dolgozókat.

Jelenleg az AstraZenecával való oltásnál lehetőség nyílik a soron lévőkön kívül további embereket is beoltani,

az egészségügyi dolgozók ugyanis képesek az ampullákból egy speciális tű segítségével a tervezett tíznél eggyel vagy kettővel több adagot is kivenni.

Az oltásnál jelen levő orvos dönti el, melyik betegeknél indokolt leginkább az oltás.

A futballstadionban létrehozott oltási központban 12 orvos és 6 nővér, valamint további önkéntesek lesznek szolgálatban.

„Átlagban négy embert oltanak be percenként” – tájékoztatott Tomáš Szalay megyei főorvos. Az egész oltási folyamat a regisztrációtól az oltás utáni preventív várakozásig mintegy 20 percig tart.

Juraj Droba megyefőnök szerint napi szinten 2500 embert képesek beoltani Pozsony megye egész területéről.

Feltéve, ha minden működni fog, de ez nincs mindig így. Szerdán ugyanis több jelentkezőt is regisztráltak az egyes oltópontok rendszerébe, mint amennyi vakcina jelenleg rendelkezésre áll. A hiba a kormányhivatal számítástechnikai rendszerének beállításakor történt. A hibát az egészségügyi minisztérium is elismerte. A tárca szóvivője közölte, SMS-ben kap értesítést a regisztrálók egy része az oltás új időpontjáról. Zuzana Eliášová elmondta, hogy ezekben az esetekben hét nappal később kerül sor az oltásra.

„Az egészségügyi minisztérium garantálja, hogy mindenki azt a vakcinát fogja kapni és abban az oltási központban, amit a regisztráláskor megjelölt” – mondta Eliášová, hozzátéve, a minisztérium nagyon sajnálja a történteket, és mindenkitől elnézést kér a bonyodalmak miatt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×