eur:
392.12
usd:
366.41
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Donald Trump republikánus párti amerikai elnök tüntető támogatóinak egy csoportja a szenátusi ülésterem ajtaja előtt, miután betörtek az amerikai törvényhozás washingtoni épületébe, a Capitoliumba 2021. január 6-án. A támadás miatt félbeszakították a kongresszus két házának ülését, amelyen várhatóan hivatalosan is véglegesítik a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i amerikai elnökválasztás eredményét.
Nyitókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Capitolium-ostrom: Donald Trumppal vitetnék el a balhét egyes hívei

„Donald Trump hívott minket oda” – ezt az új védekezési taktikát alkalmazzák a washingtoni Capitolium megostromlása miatt eljárás alá vont amerikaiak. A távozott elnököt vádeljárás alá vonó kongresszusi Demokraták közben azt állítják: Trump lázította fel a tömeget.

„Harcoljatok, mint a fene... ezt többé már tűrjük el” – mondta az elnökválasztást kétségbevonó Donald Trump híveinek, mielőtt azok a Fehér Háztól a Capitoliumhoz vonultak volna, hogy ott a gyenge biztosítást kihasználva behatoljanak a törvényhozás épületébe.

Trump később elítélte az erőszakot – ellenfelei szerint azonban ezzel csak magát akarta védeni.

Most egyes hívei is őt akarják felelőssé tenni. Egyikük, a szövetségi büntetőperére váró 20 éves Emanuel Jackson ügyvédje szerint védence ügyét

„az amerikai elnök által ihletett esemény tükrében kell nézni”.

Jacksont azért akarják megbüntetni, mert egy vasrúddal ütötte a capitoliumi rendőrök pajzsait. Az ügyvéd szerint az ostrom spontán esemény volt, amit az „állítsuk le a lopást” jelszóval tartott Trump-gyűlés inspirált. Ezért azt kérte, hogy védence szabadlábon várhassa tárgyalását, amit a bíró elutasított.

Az öt halottat követelő capitoliumi ostrom nyomán 170 ember ellen emeltek vádat.

Legalább hat gyanúsított vagy jogi képviselője tett azóta olyan nyilatkozatot, amellyel Donald Trumpra próbálja hárítani a felelősséget. Köztük volt az ikonikus sámánt utánozva szarvakat viselő Jacob Chansley és Dominic Pezzolla, a radikális Proud Boys mozgalom tagja, aki a vád szerint

egy rendőrtől elvett pajzzsal törte be a törvényhozás egyik ablakát.

„Az ország főnöke mondta: emberek, gyertek, és adjátok a nép értésére, mit gondoltok... a logikus értelmezés az, hogy ő hívott bennünket oda” – magyarázta Pezzola ügyvédje.

Jay Town alabamai szövetségi ügyész viszont úgy gondolja: ez a taktika visszafelé sülhet el.

„Ez valójában a bűncselekmény beismerése. Lehet, hogy szalagcímeket generál a sajtóban, de nem segít a vádlottaknak”.

A szövetségi bíróságok gyakorlata, hogy elvárják: a vádlott vállalja magára a teljes felelősséget tettéért, cserébe azért, hogy esetleg mérlegeljék az enyhítő körülményeket.

Tudósítók szerint Trump emlékezetes beszédében több mint 20 alkalommal használta a „harc” szót.

Az exelnök ősellenségeinek számító kongresszusi Demokraták – akik alkotmányos vádeljárás alá vonták Trumpot – most azt mondják: egyértelmű bizonyítékok állnak rendelkezésre, hogy Trump tüzelte fel a tömeget.

Mivel a „per” már jóval távozása után indul meg, ezért abban reménykednek, hogy meg tudják neki tiltani, hogy a jövőben közhivatalt viseljen. Kérdés, hogy sikerrel járnak-e, mert a Szenátusban szinte bizonyosan nem lesz meg a szükséges kétharmados többség – mivel sok republikánus szenátor továbbra sem hajlandó az elítélésére szavazni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×