eur:
393.86
usd:
368.52
bux:
66297.36
2024. április 24. szerda György
2020. december 27-én közreadott kép a koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő síelő emberekről a svájci Verbier sípályáján november 28-án. Bagnes település szóvivőjének december 27-i tájékoztatása szerint több száz brit turista távozott az üdülőhelyről annak ellenére, hogy a koronavírus nemrégen megjelent új törzse miatt karanténnak kellett volna alávetniük magukat.
Nyitókép: MTI/Keystone/EPA

Angolosan távoztak a karanténba parancsolt brit síelők

Az ünnepi időszak egyik furcsa híre volt, hogy több száz brit vendég tűnt el egy svájci síparadicsom szállodáiból, amikor a gyorsan terjedő új koronavírus-változat miatt karanténba parancsolták őket.

Amikor szárnyra kaptak a hírek, hogy Nagy-Britanniában felütötte a fejét a koronavírus „szuper-fertőző” új változata, a svájci kormány gyorsan lépett.

A hatóságok tíznapos karanténba küldtek bárkit, aki december 14. után Nagy-Britanniából, vagy a szintén gyorsan terjedő vírustörzs által sújtott Dél-Afrikából érkezett. Ezzel párhuzamosan egy időre megtiltották a két országból érkező repülők leszállását.

A britek által kedvelt Verbier síparadicsomban is ráparancsoltak a szigetország-beli vendégekre, hogy ne hagyják el a szállodát.

Csakhogy a britek egy része ezt nem tudta elviselni és angolosan távozott.

A Verbier-ben nyilvántartott 420 brit vendég többsége meglépett és csak néhányan maradtak. Volt, aki az éjszaka leple menekült, volt, aki vonatra ült és Franciaországban tűnt fel.

A svájciak közben egymást kezdték vádolni a bizarr helyzet miatt. Míg a helyi hatóságok szerint szigorúbban kellett volna ellenőrizni a határt és a közösségi médiában "önzőnek és felelőtlennek" titulálták a briteket, addig a helyi turisztikai vezetők védelmükbe vették legfontosabb ügyfeleiket.

"Üdülőhely vagyunk, nem börtön. Nem hibáztatom őket, hogy elmentek, ahelyett, hogy egy szállodai szobába bezárva ültek volna egész nap" - mondta egyikük.

Simon Wiget, a Verbier Turisztikai Iroda főnöke szerint sem kell stigmatizálni a briteket, mert a legtöbb ember törvénytisztelő módon viselkedett és azt is tagadta, hogy "az éj leple alatt tömegesen menekültek volna".

A Telegraph-nak sikerült az egyik brit vendég nyomára bukkannia. Andy Wigmore-t a "brexit egyik rosszfiújának" is nevezik, mert az unióból való brit kilépési kampányt pénzelő Aaron Banks üzletember egyik partnere.

Wigmore a családjával repült Svájba és szenteste készült hazatérni. Egy svájci azonban a sípályán figyelmeztette, hogy aznap este hatkor lezárják a határt. A brit társaság ezért csapot-papot hátrahagyva menekülőre fogta. Leadták a bérelt autót, majd egy "falusi mellékúton" keresztül eljutottak a baseli pályaudvarra és onnan több átszállással Párizsba, ahonnan az akkor már járó Csalagút-vonattal utaztak haza Londonba.

Két londoni férfi, Tom Waycott és Josh Ptichford viszont maradt. Mint elmondták, megijesztette őket az akár 8300 fontos potenciális bírság.

Arról is beszéltek, hogy egyik brit ismerősük kiment síelni, de amikor felért a hegy tetejére a lifttel, már várták a hatóságok.

Jean-Marc Sandoz, a Verbiert is magába foglaló Bagnes önkormányzat szóvivője azt mondta: "megérti, hogy a brit turisták kicsit mérgesek voltak a svájciakra".

De ők legalább decemberben még utazhattak – a szilveszteri brit szigorítások nyomán ugyanis a lakosság döntő többségét újabb, de facto karanténba zárták.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
A tűzzel játszik Kína Amerika hátsó kertjében, de egyelőre nem égették meg magukat

A tűzzel játszik Kína Amerika hátsó kertjében, de egyelőre nem égették meg magukat

Antigua és Barbuda, egy a világ jelentős részén alig ismert karibi turistaparadicsom, amely most mégis a globális geopolitikai vetélkedés egyik középpontjába kerülhet. A régió évszázadokon át megkérdőjelezhetetlenül az Egyesült Államok befolyási övezetébe tartozott, ám Kína megjelenése megváltoztatta az erőviszonyokat. Peking tevékenysége még nem lépte át a vörös vonalat Washingtonnál, de egyre többen gyanakodnak arra, hogy a keleti nagyhatalom egyáltalán nem csak a gazdasági súlyát akarja növelni Amerika közvetlen szomszédságában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×