eur:
395.7
usd:
366.9
bux:
65563.33
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nagy port kavart a szlovák házelnök felszólalása

Nagy port kavart a szlovák házelnök felszólalása

Nagy port kavart Szlovákiában Andrej Danko házelnök pár nappal ezelőtti moszkvai felszólalása az orosz dumában. A külügyminiszter szerint előzetes egyeztetésre lett volna szükség a beszéd előtt, egy másik kormánypárti politikus szerint viszont Dankónak nem lett volna szabad felszólalnia az orosz parlamentben.

A szlovák kormánypárti politikusok között sincs egyetértés azzal kapcsolatban, hogy a pozsonyi parlament elnökének volt-e keresnivalója az orosz parlamentben vagy sem.

Andrej Danko a múlt heti hivatalos moszkvai látogatása alkalmával szónokolt a dumában. Ő volt az első szlovák politikus, aki ezt megtette. A házelnök egyebek mellett arról beszélt, hogy választható tantárggyá kívánja tenni az orosz nyelvet a szlovákiai iskolákban, de tett néhány olyan kijelentést is, amelyek meglehetősen érdekesen hangzottak mindössze pár nappal november 17-e, az 1989-es csehszlovák bársonyos forradalom emléknapja előtt.

„Köszönöm az elődeiknek, az édesapáiknak és édesanyáiknak, hogy szabadon élhettünk” – fogalmazott Danko, majd kitért a szláv nemzetek testvéries kapcsolatára is.

A szlovák parlament külügyi bizottságának hidas elnöke szerint Danko beszéde teljesen kívül esett a szlovák külpolitika csapásirányán, és helytelen volt a megjelenés is.

„Nem tudok más uniós házelnökről, aki meglátogatta volna a dumát a Krím-félsziget annektálása után” – mondta František Šebej, és hozzátette, hogy a házelnök rosszul mérte fel, mit jelent külpolitikai szempontból az oroszországi látogatás.

Šebej azt is hangsúlyozta, hogy a duma elnöke, Vjacseszlav Vologyin rajta van az Oroszországgal szembeni uniós szankciós listán, ezért sem érti, hogy egy szlovák közjogi méltóság hogy vendégeskedhetett egy ilyen embernél.

Šebej azt is kifogásolta, hogy Danko a szláv kölcsönösségről beszélt, miközben az oroszok ukránokat ölnek Ukrajnában és fordítva.

Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter a látogatás miatt nem neheztel Andrej Dankóra, ám azt kifogásolta, hogy a házelnök nem beszélte meg vele előre a dumában elhangzott felszólalását.

Természetesen a házelnök nem hagyta szó nélkül a dolgot.

„A parlament és az egyik koalíciós párt elnöke vagyok, senkit sem fogok megkérdezni, hogy köszönthetem-e az oroszokat” – válaszolta Andrej Danko, és leszögezte, hogy látogatása nem megy szembe az Európai Unió egységével. Úgy fogalmazott: megtiszteltetés volt beszélni a dumában, Szlovákia pedig nem lehet képmutató, és tudatosítania kell, hogy a világ nem ignorálja Oroszországot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×