eur:
393.78
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nagyobb erőfeszítést vár az ENSZ a csehektől

Az ENSZ-tagországokban végzett rendszeres felmérés ismét azt az ajánlást fogalmazta meg Csehországgal szemben, hogy jelentősebb mértékben igyekezzen tenni a roma integráció érdekében, és alaposabban vegye fel a küzdelmet a rasszizmussal és az iszlamofóbiával szemben.

A világszervezet által megfogalmazott ajánlások az öt évvel korábbival azonosak, és azt követően láttak napvilágot, hogy futballszurkolók bőrszíne miatt megtámadtak és fizikailag bántalmaztak egy villamoson utazó afrikai származású férfit.

Az áldozat vallomása szerint először sértegették, gyümölccsel megdobálták, ököllel ütlegelni kezdték, majd lerángatták az ülésről és a földön megrugdosták. Az afrikai férfi arra is panaszkodott, hogy a villamoson senki sem volt hajlandó segítséget nyújtani neki, a többség pedig a tanúskodási kérését is elutasította.

A rendőrség az ügyet a nemzeti, faji, etnikai vagy más csoporthoz tartozó személyek gyalázásának bűntette, illetve rendzavarás és fizikai bántalmazás elkövetésének gyanújával vizsgálja. A 36 éves nyugat-afrikai származású férfi, aki már tíz éve él Prágában, a támadás után kórházi kezelésre szorult.

Csehországot az európai uniós szervek és civil szervezetek is régóta bírálják a roma integráció hiánya, illetve az idegengyűlölet és a rasszizmus jelenléte miatt. Hogy mindez nem újkeletű, azt az ENSZ emberi jogi tanácsa cseh küldöttségének vezetője, Martina Štepánková is elismerte. „Ezek az ajánlások nem szolgáltak számunkra túl nagy meglepetéssel, hiszen hasonló ajánlásokat kapott Csehország a legutóbbi, 2012-es felmérés során is” – mondta Štepánková.

Džamila Stehlíková, volt emberi jogi miniszter szerint nem egyszerű eleget tenni az ENSZ ajánlásainak, ha az ember a legfelsőbb szinteken is intoleranciával és sovinizmussal szembesül. „Mindez politikusaink tevékenységének eredménye, mivel kifejezetten tudatosan szítanak gyűlöletet” – szögezte le Stehlíková.

Az utóbbi napok rasszista támadásaira csak azok a cseh politikusok reagáltak, akiket erre a média szólított fel. Saját indíttatásból csak Robert Pelikán igazságügyi miniszter foglalt állást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×