INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Több ezren veszélyben, figyelmeztet az ENSZ

Infostart / InfoRádió
Több ezer ártatlan ember hal meg Jemenben, ha a szaúdi vezetésű koalíció nem szünteti meg a kikötők blokádját – erre figyelmeztetett az ENSZ. A szaúdiak szerint viszont azt mondják: a hajókon fegyvereket is behozhatnak az Iránnal szövetségesnek tartott húti lázadók számára.

Növekszik a nyomás Szaúd-Arábiára, hogy vessen véget a jemeni beavatkozását kísérő súlyos humanitárius katasztrófának.

Három ENSZ-ügynökség is arra figyelmeztette a királyságot, hogyha nem oldja fel feltétel nélkül a jemeni kikötők blokádját, akkor több ezer ember hal meg betegségek, fertőzések vagy éhezés miatt.

A hivatalosan elismert jemeni kormányt támogató, szaúdi vezetésű koalíció és az Iránhoz közeli húti lázadók kétéves háborúja romba döntötte az országot, ahol elterjedt a kolera.

Az ENSZ Világélelmezési Programja, az UNICEF és az Egészségügyi Világszervezet szerint a szaúdiak blokádja emberéletekben mérhető kárt okoz.

Gyógyszerszállítmányok, oltóanyagok és más készletek várják, hogy bejuthassanak Jemenbe, miközben a szaúdiak azt mondták hétfőn, hogy a hivatalos kormány által ellenőrzött kikötőkbe engedik csak be a segélyt, más kikötők ügyében pedig tárgyalni akarnak az ENSZ különmegbízottjával – azaz, hogy az ENSZ garantálja, hogy a rivális Iránhoz közel álló húti lázadók nem jutnak fegyverhez.

A nyugati hatalmak közben azt állítják, hogy a kulisszák mögött intenzíven lobbiznak szaúdi szövetségesüknél, hogy hagyja jóvá a humanitárius szállítmányok bejutását.

Az ENSZ Világélelmezési programja szerint több mint hárommillió embert fenyeget éhezés, 150 ezer alultáplált gyermek hónapokon belül meghalhat.

Eddigi becslések szerint csak idén 50 ezer gyerek halt meg éhezés és betegségek miatt a Jement sújtó blokád miatt.

A szaúdiak novemberben vezették be az intézkedést, miután a lázadók területéről egy rakétát lőttek ki a szaúdi fővárosra, Rijádra. A szaúdiak szerint a fegyvert Irán szállította.

Ezt követően nem jut be az ENSZ-segély, az üzemanyagárak megugrása miatt pedig jóval drágább az áram előállítása és így az ivóvizet szolgáltató berendezések működtetése is.


A címlapról ajánljuk