eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Újabb kabuli merénylet - Trump tárgyaljon a tálibokkal!

Újabb kabuli merénylet - "Trump tárgyaljon a tálibokkal!"

Reggel már több mint 30 felett járt a legutóbbi kabuli robbantásos merénylet áldozatainak száma. Az afgán fővárosban a reggeli csúcs idején robbantottak fel egy autóba rejtett pokolgépet az egyik sííta negyedben. A támadást a tálibok vállalták magukra.

Több mint 30 halott, 40 sebesült és újabb propagandagyőzelem a táliboknak, akiket 2001 óta próbál felszámolni az Afganisztánban ténykedő nemzetközi koalíció. Illetékesek azt mondták, hogy a súlyos sebesülések miatt a halottak száma valószínűleg tovább emelkedik majd.

A tálibok gyorsan magukra vállalták a merényletet és azt állították, „37 kémet öltek meg”.

Újabb kabuli merénylet - Trump tárgyaljon a tálibokkal!

Afganisztánban az utóbbi időben több brutális támadást is végrehajtottak szélsőségesek,

a mostanit egy magasrangú kormánytisztviselő otthonánál követték el, de nem volt világos, ki volt a valódi célpont.

Azt követően, hogy az amerikai és szövetséges csapatok nagy része 2014-ben, 13 év háborúskodás után kivonult Afganisztánból, a korábban visszaszorított tálibok megerősödtek és most már az ország területének valamivel kevesebb, mint felét ellenőrzik.

A rossz biztonsági helyzet miatt az ország keleti részén megjelent az Iszlám Állam, vagy legalábbis olyan csoportok, amelyek a dzsihadista szervezet ideológiáját vallják – emlékeztet az Independent című lap.

Donald Trump amerikai elnök júniusban a nyomásnak engedve további 4000 katonát vezényelt Afganisztánba.

Közben meglepő módon a New York Times egyik véleménycikke felveti a tálibokkal való béketárgyalások lehetőségét. Az iszlám fundamentalista szárnyához tartozó militánsok korábban is jelezték, hogy hajlandóak tárgyalni az amerikaiakkal, az afgán kormánnyal viszont nem, mert azt bábkormánynak tartják. Ugyan a tálibok ellenségnek tartják az amerikaiakat, de ennek fő oka a korábbi megszállás volt és nincsenek ambícióik az ország határain túl.

Újabb kabuli merénylet - Trump tárgyaljon a tálibokkal!

A felek számára az eddigi politika azt jelentette, hogy nehezebb volt a politikusoknak elköteleződni és választói támogatást szerezni a békefolyamat mellett, mint folytatni a háborút.

Az összes oldal erőpozícióból akar tárgyalni és erősen kételkedik abban, hogy ellensége hajlandó lenne megbeszélésekre.

Ha Trump nyilvánosan deklarálná, hogy békeegyezményt akar, akkor az elvezethetne a politikai megoldáshoz Afganisztánban, még ha nem is oldana meg minden gondot – írja a New York Times.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×