eur:
389.13
usd:
361.23
bux:
68029.97
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A szürreál nagymester még a sírban is szürreál

A szürreál nagymester még a sírban is szürreál

Spanyol törvényszéki szakértők DNS mintát vettek a 20. század egyik legnagyobb szürrealista művésze, Salvador Dali földi maradványaiból egy apasági kereset miatt. Egy nő ugyanis bíróság előtt állította azt, hogy anyja viszonyt folytatott a festővel és meg akar győződni róla, hogy az ő lánya-e.

28 évvel halála után arról faggatják Salvador Dalít – pontosabb a holttestéből nyert DNS-t – hogy az 1989-ben elhunyt festő egy korosodó spanyol nő apja-e.

Dalí bizarr exhumálását egy bíróság rendelte el, miután a 61 éves Pilar Abel Martínez – foglalkozása: kártyavető – azt állította, édesanyjának viszonya volt a festővel egy évvel azelőtt, hogy ő megszületett volna.

A szürreál nagymester még a sírban is szürreál

A Dalí Alapítvány, amely a művész hagyatékát gondozza, bírálta a döntést. Életrajzírók pedig eddig azt állították, hogy Dalínak nem voltak gyerekei.

Ha Pilar valóban Dalí lányának bizonyul, akkor részt kap az örökségből, amelyet a festő eredetileg a spanyol államra hagyott.

Martínez asszony azt állítja, hogy édesanyja és nagyanyja is arról beszélt neki még gyerekkorában, hogy Dalí volt az apja.

Ian Gibson, a művész egyik életrajzírója viszonyt megrökönyödését fejezte ki.

„Dalí mindig azzal hencegett, hogy impotens és hogy ez kell, hogy nagy festő legyen az emberből”.

A vékony és hegyes bajszáról azonnal felismerhető mester 1934-ben feleségül vette múzsáját, Jelena Ivanovna Gyiakonovát, - azaz Galát – de nem születtek gyerekeik. Kortársaik szerint a pár „nyílt házasságban” élt és rendszeresen tartott orgiákat a házukban.

Dalí karrierje során több mint 1500 képet festett, amelyek a világ több nagyvárosának múzeumaiban láthatók.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×