eur:
393.75
usd:
367.98
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Jogosan rántott fegyvert a rendőr?

Németországban a hétfő esti baltás támadás után vita robbant ki a rendőrség fellépése körül, miután az ellenzéki Zöldpárt egyik vezetője feltette a kérdést, hogy a rendőr miért lőtte agyon a merénylőt, ahelyett hogy csupán harcképtelenné tette volna. Az egyik legtekintélyesebb napilap, a Frankfurter Allgemeine Zeitung száma kommentárban foglalkozik a karhatalom fegyverhasználati jogával, és megállapítja, hogy fenyegetés esetén magától értetődik, ha a rendőr pisztolyt ránt és rálő a támadójára. Viszont még a terrorcselekmények sem indokolják a jogrend csorbítását.

Renate Künast zöldpárti politikus a hétfő este elkövetett erőszakos cselekmény után együttérzéséről biztosította az áldozatokat, de feltette a kérdést, hogy a támadóval szemben fellépő rendőr miért nem csak ártalmatlanná tette a baltával és késsel fenyegetőző fiatalembert.

A nyilatkozat azonban megütközést keltett. Elsőként a Német Rendőrszakszervezet elnöke válaszolt, rámutatva arra, hogy ha baltával támadnak egy rendőrre, az nem bocsátkozhat kung-fu harcba, hanem a fegyverét használja, ami halálos kimenetelű is lehet. Ez történt hétfő éjszaka Würzburg közelében, ahol az Iszlám Állam nevű terrorszervezet befolyása alá került fiatal afgán menekült a helyi érdekű vasúton késsel és baltával támadt az utasokra, akik közül több személyt súlyosan megsebesített, majd miután valaki meghúzta a vészféket, kiugrott a vonatból és szökni próbált, de egy rendőrjárőr feltartóztatta. Miután szembeszállt a rendőrökkel, egyikük a fegyverét használta és megölte a fiatalembert.

A rendőrszakszervezet elnöke szerint hozzátartozik a demokráciához, hogy politikusok néha gyermeteg kérdéseket tesznek fel, de elfogadhatatlan, ha megpróbálják megmondani, hogy mit kellene tenni egy rendőri akcióban. Rainer Wendt azonban hozzáfűzte, hogy az eset körülményeit az államügyészség fogja kivizsgálni.

Marius Amfalder, a kereszténydemokraták brandenburgi képviselője megdöbbenéssel fogadta Renate Künast nyilatkozatát, és érthetetlennek nevezte, hogy egy ilyen tragédia esetén egy politikusnak elsőként a rendőrség magatartásának megkérdőjelezése jut az eszébe.

A rendőrség fellépését védelmében vette a bajor tartományi belügyminiszter is, aki leszögezte, a védekezésre szoruló rendőr jogosan használta fegyverét.

Hasonló vélemény jut kifejezésre a Frankfurter Allgemeine Zeitung kommentárjában is, amely szerint a zöldpárti politikus a lehető legrosszabb pillanatban fogalmazta meg véleményét a rendőrség munkájáról. Időközben Renate Künast módosította álláspontját, és hangoztatta, hogy tiszteli a rendőröket, akik az egyik legnehezebb munkát végzik Németországban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×