eur:
388.47
usd:
361.79
bux:
68995.31
2024. május 9. csütörtök Gergely
Theresa May saját férje ellen kampányol?

Theresa May saját férje ellen kampányol?

Az egyszerű emberekkel és nem a vállalati érdekekkel törődő vezetőnek állítja be magát Theresa May új brit miniszterelnök. May szerdán vette át a stafétabotot a Brexit-népszavazást elvesztő David Camerontól. Az Independent című portál azonban megszellőztette: férje egy befolyásos befektetői cégnél dolgozik.

Egy jobb Nagy-Britanniát akar építeni Theresa May. A brit konzervatív kormány új vezetője szerdán vette át a hivatalt a lemondott David Camerontól és estére már meg is nevezte az átalakított kormány kulcsminisztereit.

Bemutatkozó beszédében arra utalt, hogy az egyszerű emberek érdekeit kifejező, törődő konzervatív kormányt vezet majd és miniszterei „a lehető legtöbbet megteszik majd, azért, hogy a polgárok jobban kezükben tarthassák az életüket”

A legfőbb meglepetés az volt, hogy estére kiderült: a Brexit-kampány kulcsfiguráját, a külföldön sokak szemében komikusnak tűnő Boris Johnson volt londoni polgármestert tette meg külügyminiszternek.

Miközben May arról szónokolt a Downing Street 10 előtt, hogy a munkásosztály esélyeiért és a társadalmi igazságosságért is harcba indul a nagyvállalati érdekek ellen, az Independent című online lap szerkesztői már szövegezték azt a cikket, amely szerint férje, Philip May egy nagybefektető cég egyik vezetője.

Az Independent kevéssé ismertnek, de a világ egyik legnagyobb hatalmú pénzügyi intézményének nevezi Los Angeles-i székhelyű Capital Groupot, amely 1,4 trillió dollárnyi eszközállomány felett rendelkezik.

Itt dolgozik „magas beosztású vezetőként” Philip May és a cég befektetési portfoliójában megtalálhatók a Starbucks kávézólánc és az Amazon online áruház papírjai, összesen 20 milliárd dollár értékben.

A Capital Groupnak érdekeltsége van a JP Morgan Chase bankban, a Lockheed Martin védelmi cégben, a Philip Morris dohányipari vállalatban és a Ryanair légitársaságban is – állítja amerikai céges adatokra hivatkozva az Independent.

A vállalat egyik szóvivője megerősítette, hogy Philip May a cég elegáns, Mayfair-negyedben található irodájában dolgozik. A kormányfő nyugdíjalap-szakértő férje ügyfélkapcsolati menedzser, aki nem foglalkozik befektetésekkel – tette hozzá.

Az Independent megjegyzi: az alap hasznot húzott az Amazon és Starbucks vállalatokba történt befektetésekből, miközben ezeket a cégeket éles bírálatok érték, amiért jóval kevesebb adót fizettek például Nagy-Britanniában, mint az elvárható lett volna.

Ironikus módon maga May említette a cégeket bemutatkozó beszédében: „beszélnünk kell az adózásról. Nekem nem számít, hogy az Amazon, Google vagy Starbucks vagy-e, valamit vissza kell adnod, tartozol a többi polgárnak, adót kell fizetned. Miniszterelnökként tehát le fogok sújtani az egyéni és vállalati adóelkerülésre” – ígérte Theresa May.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×