eur:
388.99
usd:
361.07
bux:
68636.57
2024. május 7. kedd Gizella

Németország kiutasítja a menekülteket

A német a kormány úgy próbálja a menekültek számát csökkenteni, hogy rövid úton igyekszik kiutasítani azokat, akiknek esetében az illetékes hatóságok nem tartják indokoltnak a menedékjog megadását.

Három észak-afrikai országot a közelmúltban Berlinben biztonságos övezetnek nyilvánítottak, ezért a Marokkóból, Algériából és Tunéziából érkezett személyek gyakorlatilag esélytelenek a menedékjogra. Következésképpen kiutasítással számolhatnak, azonban a tényleges kitoloncolásuk sem könnyű feladat. Ezért ma a német belügyminiszter körútra indul, hogy személyes tanácskozások révén meggyőzze a rabati, algíri és tuniszi kormányt állampolgáraik visszafogadásáról.

A menekültek személyazonosságának és nemzeti hovatartozásának megállapítása súlyos problémák elé állítja a német hatóságokat, mert az újonnan érkezők sok esetben útlevél nélkül, vagy hamis papírokkal állnak az illetékes hivatal munkatársai elé. A kérdőívekbe így a bemondás alapján kerülnek be az adatok, irakiakból, sőt, marokkóiakból, vagy tunéziaiakból nem egyszer szíriai menekültek lesznek abban a reményben, hogy így biztosabban megkapják a menedékjogot Németországban.

Miután a berlini kormány Marokkót, Algériát és Tunéziát biztonságos országokká nyilvánította, a német hatóságok az onnan érkezőket sem tekintik többé politikai üldözöttnek, következésképpen menedékjog iránti kérelmüket szinte automatikusan elutasítják és távozásra szólítják fel őket.

Ma a német belügyminiszter észak-afrikai körútra indul, hogy rábírja a marokkói, algériai és tunéziai kormányt állampolgáraik visszafogadására. Thomas de Maiziere indulása előtt elmondta, jól tudja, hogy a három ország belügyi hatóságai nem rendelkeznek még mindenütt a legfejlettebb adatbázissal, és így az állampolgárok úti okmányait sem tudják ellátni biometriai jegyekkel. Hangsúlyozta azonban a berlini kormány minden támogatást megad a legkorszerűbb technológia megszerzéséhez, mert így eredményesebb lehet az együttműködés a három ország útlevélhivatalaival, következésképpen ellenőrizhetővé válnak a Németországban menedékért folyamodó marokkóiak, algériaiak és tunéziaiak is.

Berlinben azt remélik, hogy ezáltal könnyebb lesz a migránsok nemzetiségének meghatározása, és jelentősen csökkenthetik a menedékszállások zsúfoltságát is. Thomas de Maiziere körútját megelőzően a német fejlesztésügyi miniszter is felkereste a három afrikai országot, és alighanem a kitoloncolt állampolgáraik problémamentes visszafogadásának ösztönzésére a Marokkónak, Algériának és Tunéziának folyósított fejlesztési támogatás kibővítését helyezte kilátásba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Félidőnél a keleti nagyhatalom európai körútja: ilyen felvezetés után érkezik Budapestre Orbán Viktor szövetségese

Félidőnél a keleti nagyhatalom európai körútja: ilyen felvezetés után érkezik Budapestre Orbán Viktor szövetségese

Május 5-én megkezdte többnapos európai látogatását Hszi Csin-ping kínai elnök. Az előre bejelentett információk szerint a keleti nagyhatalom vezetője három országban fog tárgyalásokat folytatni. A diplomáciai körút első állomása Franciaország, ahol már tényleges nyilatkozatokat is eredményeztek a megbeszélések. Május 7-én Szerbiában tárgyal a keleti nagyhatalom delegációja, végül Május 8. és 10. között Magyarországon zárul az utazás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×