INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Kiska: A populista jelöltek riogatnak a migránsválsággal

Infostart / InfoRádió
A szlovák államfő szerint a szombati parlamenti választások előtt a populisták könnyen akarnak szavazathoz jutni, ezért riogatnak továbbra is a menekültáradattal. Andrej Kiska úgy véli, sokkal inkább az egészségügyben és oktatásügyben felmerült problémákra kellene megoldást kínálni.

Szlovákiában az elmúlt másfél hónapban aktuálissá váló - és a migránsválságot háttérbe szorító - események a Robert Fico vezette Smer pozícióját gyengítették. Az oktatásügyben és az egészségügyben kialakult helyzettel, az ágazatokat sújtó, hetekig tartó sztrájkhullámmal és tömeges felmondásokkal kapcsolatban a kormánypárt választóinak nagy része is kritikus, az ellenzéki és bizonytalan szavazók jelentős hányada pedig kimondottan elégedetlen.

Ehhez a csoporthoz tartozik Andrej Kiska köztársasági elnök is, aki szerint a hét végi parlamenti választások előtt sokkal inkább ezekkel a témákkal kellene foglalkozniuk a törvényhozásba igyekvőknek, mintsem a migránsválsággal.

Az államfő szerint sok olyan politikus van Szlovákiában, aki a menekülthullám témáját meglovagolva szeretné növelni népszerűségét a választók körében. Andrej Kiska meggyőződése, hogy ha nem lennének ilyen közel a választások, a migránsokkal szemben is enyhébb hangnemet ütnének meg a jelöltlistákon szereplő politikusok. "A menekültek áramlását és befogadását ellenőrizni kell, de az alapvető nézetem továbbra is az, hogy mint sikeres országnak erkölcsi kötelességünk azoknak az embereknek a megsegítése, akik az életüket féltve menekültek el hazájukból" - fejtette ki Andrej Kiska.

Az elnök a cseh televíziónak adott interjújában hangsúlyozta, hogy Szlovákiának az elmúlt években egyre kevesebb a víziója. Megítélése szerint hiába születnek jó elképzelések, egyik megvalósítása sem tűnik alapvetően fontosnak. A választások előtt ezért arra buzdította az ország lakosságát, mielőtt még az urnához járulnának, tegyék fel a kérdést az induló pártoknak: konkrétan mit szeretnének elérni, ha a választások után kezükbe kerül az irányítás. Andrej Kiska a tévéinterjú végén arra kérte Szlovákia választópolgárait, hogy szóljanak bele az ország sorsába, és vegyenek részt a szombati parlamenti választásokon. 


A címlapról ajánljuk