eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Sokkolta a világot az újabb ankarai robbantás

Éjszakai hírek szerint csaknem 30 halottja volt annak az ankarai robbantásnak, amelyben további 61 ember megsebesült. A török fővárosban egy autóba rejtett pokolgépet robbantottak a csúcsforgalomban. Hajnalig senki sem vállalta magára a támadást.

Török katonák voltak a célpontjai a véres ankarai merényletnek, amelyet videóra is rögzítettek szemtanúk. 

Felvételeken azt látni, hogy egy piros lámpánál várakozó katonai konvojt támadtak meg.

A forgalmat filmező kamera felvétele kifehéredik a robbanás pillanatában és nem világos, hogy melyik elhaladó kocsiban volt a bomba. A vérengzés a török parlamenttől mindössze fél kilométerre történt, a detonáció olyan hangos volt, hogy több kerületben is hallották.

A hatóságok az este folyamán többször is módosították a halottak számát. Amiatt, hogy katonák voltak a robbantás áldozatai, a török vezetés a PKK-Kurd Munkáspárt nevű, terroristának tartott szervezetet vádolta meg.

Az elmúlt másfél évben elkövetett súlyos robbantásokat még az Iszlám Állam vállalta magára, akkor az áldozatok többsége baloldali ellenzéki és dzsihadistákkal szembenálló kurd fiatal volt.

Mivel a török hadsereg az elmúlt hónapokban brutális ostrom alá vett több törökországi kurd várost, és felújította a PKK elleni háborúját, a terrorszervezetnek tartott kurd csoportnak lehetett indítéka a támadásra.

A PKK 1984-ben kirobbantott függetlenségi, majd autonómiát követelő harcában több tízezer embert halt meg.

Egyes török biztonsági illetékesek ezt a feltevést erősítették a Reutersnek nyilatkozva. Mások azonban azt mondták, hogy az Iszlám Államot sejtik a véres merénylet mögött. 

Feltehetőleg a szír származású Salih Necar hajtotta végre a szerdai ankarai öngyilkos merényletet, aki kapcsolatban állt a szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) - írta a Sabah című legfőbb kormánypárti török napilap csütörtökön.

Az elkövető szír származását, valamint PKK-s kötődését más lapok, köztük ellenzéki sajtóorgánumok is valószínűsítik.

A Sabah továbbá tudni véli, hogy a támadó az akcióhoz Volkswagen Scirocco típusú autót használt, amelyet TNT-vel töltötte meg.

A Hürriyet című legjelentősebb ellenzéki napilap arról számolt be, hogy az áldozatok között többnyire katonák és a török haderő civil alkalmazottai voltak.

Egy másik ellenzéki napilap, a Milliyet azt közölte, hogy Necar a merénylethez valószínűleg 150 kilogramm robbanószert használt, amely 50 centiméter átmérőjű gödröt hasított ki az aszfaltból.

Recep Tayyip Erdogan török elnök közölte: szó sem lehet arról, hogy a török tüzérség felfüggessze a szíriai kurd harcosok elleni tüzérségi támadásokat. Az államfő is megerősítette: nem hagyják, hogy a kurdok összefüggő területet foglaljanak el a török határ közelében.

Numan Kurtulmus török miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy hét ügyész foglalkozik a szavai szerint "aprólékosan megtervezett" támadással.

Az incidens miatt lemondta brüsszeli útját Ahmet Davutoglu török miniszterelnök, aki a migránsválság kezeléséről tárgyalt volna az uniós csúcson az EU-vezetőkkel.

Több külföldi vezetői is együttérzését fejezte ki a török népnek. Angela Merkel német kancellár azt mondta: honfitársai átérzik a törökök fájdalmát.
Az este folyamán Stockholmban végrehajtott robbantásban súlyosan megrongálódott egy török kulturális központ. A svédországi támadásban senki sem sérült meg.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×